Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Kiszabadították a Szuezi-csatornát elzáró teherhajót - videó

teherhajó, Szuezi-csatorna
This satellite imagery released by Maxar Technologies shows the MV Ever Given container ship in the Suez Canal on the morning of March 28, 2021. - Hope rose on March 28, 2021 that salvage efforts would free a mammoth container ship blocking the Suez Canal for six days, crippling international trade and causing multi-million-dollar losses. The MarineTraffic and VesselFinder applications said two tugboats were heading to the vital waterway to bolster the salvage operation, while experts pinned hope on a high tide to help refloat the vessel. (Photo by - / Satellite image ©2021 Maxar Technologies / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Satellite image ©2021 Maxar Technologies" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Vontatóhajók és kotrógépek segítségével sikerült kiszabadítani a Szuezi-csatornában rekedt Ever Given konténerszállítót. A hajó nyolcvan százalékban egyenesbe állt már.
Vágólapra másolva!

A hajó kiszabadulásáról videók jelentek meg a közösségi médiában.

Az Ever Given fara már szabadon úszik, az orra még az üledékbe ér, de sikerült beindítani a motorjait - közölte a szabadítási műveletet végző Boskalis holland cég vezetője, Peter Berdowski egy holland rádiónak nyilatkozva. Mint mondta,

még sok munka lesz a konténerszállítóval, amíg a megszokott módon közlekedhet.

Ha sikerül kiszabadítani, a hajót műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják majd.

Hétfőn késő délutánra már a hajó 80%-a állt egyenesen a csatornában.

A hajózási szakemberek véleménye eltér abban a kérdésben, hogy mikorra állhat teljesen helyre a forgalom a csatornában, a Maersk szállítási vállalatcsoport szerint például csak hetek múlva.

A Szuezi-csatornáért felelős hatóság által közreadott képen egy hajó húzza az Ever Given nevű konténerhajót a Szuezi-csatornából 2021. március 29-én Forrás: MTI/AP/Szuezi-csatornáért felelős hatóság/-

A baleset több milliárd dollár veszteséget okozott a csatornát üzemeltető Egyiptomnak és a hajózási társaságoknak. A Lloyd's List brit hajózási folyóirat úgy tudja, hogy

hétfőre 425 hajó torlódott fel a csatorna két végén.

Oszama Rabi, a Szuezi-csatorna Hatóság elnöke úgy ítéli meg, hogy csatorna szabaddá válása után a hajók három és fél nap alatt mind átjutnak majd rajta úgy, hogy a nap 24 órájában engedik a forgalmat.

27 ezer köbméter homokot kotortak el

Mintegy 27 ezer köbméter homokot kotortak el a hajótest környékéről, amit nehezített, hogy a meder alja sziklás.

A BBC azt írta, körülbelül

20 ezer konténert emeltek le a hajóról, hogy ezzel is könnyítsék a szállító súlyát, és így könnyebb legyen kiszabadítani a szűk csatornából.

Az erős szél miatt fordult keresztbe

Az Ever Given nevű, panamai bejegyzésű konténerszállító kedd reggel fordult keresztbe a Földközi-tengert a Vörös-tengerrel összekötő csatorna déli végének közelében, egy szűk szakaszon, ahol egyszerre csak egy irányban közlekedhetnek a hajók.

A teherhajó napokig keresztben állt a csatornában Forrás: AFP/-

A balesetet az üzemeltető japán cég szerint az erős szél okozta.

A 400 méter hosszú hajó kiszabadításán mások között a Boskalis nevű holland cég dolgozott vontató- és kotróhajók segítségével és a dagályok kihasználásával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről