Meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg

Kórházba szállították Fülöp herceget
(FILES) In this file photo taken on July 22, 2020 Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh arrives for the transfer of the Colonel-in-Chief of The Rifles ceremony at Windsor castle in Windsor. - Britain's Prince Philip, Duke of Edinburgh has been admitted to hospital as a 'precaution' on February 17, 2021. (Photo by Adrian DENNIS / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
99 éves korában meghalt Fülöp herceg - közölte a Buckingham-palota. II. Erzsébet férje békés körülmények között távozott reggel Windsorban. Fülöp a királyi ház legidősebb tagja volt, több mint 70 éve voltak házasok a brit uralkodónővel.
Vágólapra másolva!

A közleményben az olvasható, hogy

Őfelsége, II. Erzsébet királynő mély gyásszal bejelenti, hogy szeretett férje, Őméltósága, Fülöp edinburghi herceg meghalt.

A közleményben azt is írják, hogy Fülöp herceg békés körülmények között távozott reggel a Windsor-kastélyban - írja a Sky News.

1953. június 2-án a londoni Buckingham-palotában készített kép II. Erzsébet brit királynőről és férjéről, Fülöp edinburghi hercegről Forrás: MTI/AP/Leslie Priest

A herceg temetéséről egyelőre nem közöltek részleteket, de a Sky News megjegyzi, hogy Fülöp az elmúlt években kifejezésre juttatta azt a kívánságát is, hogy a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési helyen kíván nyugodni.

Itt helyezték örök nyugalomra mások mellett Viktória királynőt, II. Erzsébet királynő 1901-ben meghalt üknagymamáját, és Albert herceget, Viktória férjét is.

A halálhír bejelentése után az Egyesült Királyság összes középületén félárbocra eresztették a brit lobogót.

2021. április 9. Fülöp edinburghi hercegnek, II. Erzsébet brit királynő férjének a halálhírét függesztik ki a londoni Buckingham-palota kerítésére 2021. április 9-én Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

A nemzeti gyász protokolláris előírásai alapján a londoni alsóház összes képviselője a temetésig fekete karszalagot ölt, a férfi képviselők fekete nyakkendőt viselnek.

Ugyanez vonatkozik a királyi család tagjaira is.

A gyászidőszakban II. Erzsébet királynő várhatóan semmilyen hivatalos tevékenységet nem végez.

Ez azt is jelenti, hogy Fülöp herceg temetéséig nem lépnek életbe új törvények, hiszen a parlament által elfogadott jogszabályok érvénybe lépéséhez az uralkodó jóváhagyása is szükséges.

A brit trónutódlási sorrend Fülöp halálával nem változik, hiszen az edinburghi herceg soha nem szerepelt a királyi család trónöröklésre jogosult tagjai között.

Ennek értelmében továbbra is Károly walesi herceg, a királynő és Fülöp herceg 72 esztendős elsőszülött fia a trónörökös, őt változatlanul idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg követi a trónutódlási rendben.

Komoly szívproblémái voltak az elmúlt években

Ahogy az Origo is beszámolt róla, március 16-án engedték ki a kórházból a 99 éves Fülöp herceget.

A brit királynő férje február 16-án feküdt be a londoni VII. Eduárd Király Kórházába, az első hírek szerint fertőzés miatt.

Fülöp herceg júniusban ünnepelte volna 100. születésnapját, és már 2017 őszén hivatalosan visszavonult a közszerepléstől.

Fülöp herceget hazaengedik március 16-án Forrás: AFP/Glyn Kirk

A herceg az elmúlt években több alkalommal is kórházi kezelésekre szorult fertőzéses és belgyógyászati panaszok miatt, de a mostani volt az eddigi leghosszabb kórházi tartózkodása.

Komoly szívproblémái is voltak az elmúlt években. A legnagyobb riadalmat az okozta, amikor a herceget 2011 karácsonyának előestéjén mellkasi fájdalmak miatt a királyi család téli rezidenciájáról, Sandringham kastélyából a légierő helikopterével kellett kórházba szállítani. Akkor szívkoszorúér-elzáródást diagnosztizáltak nála, és a panasz okát szívkatéteres beavatkozással, valamint egy artériatágító betét beültetésével sikeresen megszüntették.

A királyi ház legidősebb tagja volt

Fülöp a görög és a dán királyi családba született 1921-ben Korfu-szigetén. Miután családját száműzték az országból, Fülöp Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában végezte el tanulmányait, majd 1939-ben, 18 évesen belépett a Brit Királyi Haditengerészetbe.

Meghalt II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg Forrás: AFP

A II. világháború alatt az Indiai-óceánon és a Földközi-tengeren teljesített szolgálatot.

Részt vett a krétai csatában és a szicíliai partraszállásban is,

és ott volt 1945-ben a Whelp fedélzetén is Tokióban, amikor aláírták a japán fegyverletételt.

Az esküvőjüket élőben közvetítették

Erzsébettel 1934-ben találkoztak először, 1939 júliusától kezdtek levelezni egymással. A II. világháború után Erzsébet apja, VI. György engedélyt adott Fülöpnek, hogy feleségül vegye a hercegnőt, az esküvőjüket 1947. november 20-án tartották meg a Westminsteri-apátságban.

A ceremóniát, a királyi családi történetében először, a BBC rádió élőben közvetítette,

a tudósítást pedig világszerte mintegy 300 millió ember követhette.

Az eljegyzés bejelentése előtt Fülöp lemondott a görög és dán királyi címeiről, brit állampolgár lett, és felvette a Mountbatten nevet. Amikor Erzsébet 1952-ben királynő lett, visszavonult az aktív katonai szolgálattól, 1957-ben pedig hivatalosan is brit herceg lett.

Fülöpnek és Erzsébetnek négy gyereke született: Károly herceg, Anna hercegnő, András herceg és Eduárd herceg.

Jelentős örökséget hagy maga mögött

A herceg a fiatalok támogatására hívta életre az Edinburgh Hercege Nemzetközi Díjat, és több mint 800 jótékonysági szervezetet, illetve ügyet támogatott főként a természetvédelem és a sport terén.

A Sky News cikkében megjegyzi, hogy Fülöp modernizálóként látta magát a monarchián belül, és a herceg ismert volt közvetlen stílusáról is. Ahogy a cikk fogalmaz: Fülöp a 1940-es évektől volt jelen az Egyesült Királyság életében, és

jelentős örökséget hagy maga mögött.

Fülöp a királyi ház legidősebb tagja volt, és ő szolgált a leghosszabb ideig házastársként egy brit uralkodó mellett.