A jegybankelnök is elmenekült Kabulból, Gánit okolja a káoszért

Afganisztán, Asraf Gáni, Abdulla Abdulla
In this handout photograph taken on May 17, 2020 and released by Afghanistan's Office of Chief Executive, Afghan President Ashraf Ghani (R) and his rival Abdullah Abdullah (L) pray ahead of signing a power-sharing deal agreement at the Presidential Palace in Kabul. - Afghan President Ashraf Ghani and his rival Abdullah Abdullah signed a power-sharing deal on May 17, ending a bitter months-long feud that plunged the country into political crisis. (Photo by HANDOUT / Office of Chief Executive of Afghanistan / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Afghanistan's Office of Chief Executive" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Az afgán jegybank elnöke is elmenekült Kabulból, mint az afgán kormány tagjai, de Adzsmal Ahmadi egy hétfő esti Twitter-bejegyzésében Asraf Gáni államfőt és "tapasztalatlan tanácsadóit" okolta azért, hogy a tálib lázadók olyan gyorsan át tudták venni a hatalmat, és hogy totális káosz alakult ki az országban.
Vágólapra másolva!

Ahmadi, akit egy évvel ezelőtt neveztek ki a jegybank ügyvezető elnökévé, leírta, miként zajlott utolsó munkanapja, és hogyan menekült el egy katonai repülőgéppel a fővárosból, miután lemaradt arról a polgári gépről, amelyre jegyet vett.

- írta. Hozzátette:

- tette hozzá.

Amerikai katonák őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér körül 2021. augusztus 16-án Forrás: MTI/AP/Shekib Rahmani

- ezzel arra utalt, hogy

a kormánnyal szövetséges egyes milíciák vezetői azt állították: valamilyen összeesküvés áll a hadsereg kapitulációja mögött, különösen ami az ország északi részét illeti.

Nem derült ki a volt jegybankelnök üzeneteiből, hogy hova távozott a katonai repülőgéppel Kabulból, mint ahogy az sem ismert, hogy a kormány tagjai hova menekültek.

A Reuters hírügynökség megpróbált kapcsolatba lépni Adzsmal Ahmadival, hogy további részleteket tudjon meg tőle, de nem kapott választ. Mindenesetre a szóban forgó Twitter-fiók valóban az övé - állítja a hírügynökség, amely ellenőrizte ezt más forrásból. Ahmadi az afgán nemzeti bank honlapján található rövid életrajza szerint korábban dolgozott az amerikai pénzügyminisztériumban, a Világbanknál és egy magán-tőkealapnál.