B12-kisokos - Tudnivalók a kobalaminról

Vágólapra másolva!
Mi az a kobalamin? A kobalamin, azaz a B12-vitamin a B-vitamin csoport (B-komplex) tagja. Vízben oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a vérképzés folyamatában, valamint az idegrendszer egészséges működésének megőrzésében. Felszívódása a gyomor- és bélrendszeren keresztül történik meg.
Vágólapra másolva!

Mi a B12-vitamin szerepe a szervezetben?

A B12-vitamin számos élettani folyamatban vesz részt, fontos szerepe van a vörösvérsejtektermelődésében és a DNSképződésében, valamint az agy megfelelő működésének támogatásában, ezáltal a mentálisegészség megőrzésében.

Forrás: PP Global Marketing Zrt.

Mennyi a napi B12-vitamin beviteli szükséglet?

Egy átlagos felnőtt napi B12-vitamin szükséglete 2,4 µg. Várandósság és szoptatás alatt a vitaminszükséglet nagyobb, 2,8 µg. A legkisebbek az anyatej vagy tápszer által jutnak hozzá az értékes kobalaminhoz.

B12-vitamin étrend-kiegészítők >>

Miben található meg a B12-vitamin?

Állati eredetű termékek

A B12-vitaminhoz természetes módon legnagyobb mennyiségben állati eredetű termékek és tejtermékek fogyasztása által juthatunk hozzá. Lássuk a legmagasabb arányban B12-vitamint tartalmazó húsokat és halakat!

Húsféle

B12-vitamin tartalom (100 grammonként)

bárányhús

2,6 µg

emu

9,4 µg

hasaalja steak

1,6 µg

lazac

3,2 µg

marhahús

2,6 µg

osztriga

6,3 µg

szardínia

8,9 µg

tonhal

2,2µg

További B12-források a baromfihús (0,3 µg/100 g), a kacsahús (0,5 µg/100 g), a pulykahús (1 µg/100 g) és a sertéshús (0,7 µg/100 g). A kobalamin-tartalom 100 gramm tojás esetén 1,1 µg, míg a túró 0,4 µg, a tej 0,5 µg, a tejpor 3,3 µg B12-vitamint tartalmaz ugyanezen mennyiségnél.

Tudtad-e?

Habár a Kárpát-medence térségében nem gyakran fogyasztott húsféle, érdekességként érdemes megemlíteni, hogy az emuhúsának B12-tartalma kimagasló, majdnem 10 µg / 100 g, amely önmagában biztosítja a napi B12-beviteli mennyiség négyszeresét (s ekkor még nem számoltuk bele az egy nap alatt továbbá elfogyasztott egyéb állati vagy növényi eredetű kobalamin-tartalmú ételeket).

Növényi eredetű termékek

Növényi eredetű termékek esetén a legjobb B12-források a teljes kiőrlésű gabona, a dúsítottnövényitejek (mandula-, a kókusz-, rizs- és szójatej), a dúsított reggeli müzlik*, a gomba, illetve az alga.

Növényi eredetű tejporok >>

*A dúsított élelmiszerek olyan termékek, amelyekhez a feldolgozás során olyan vitaminokat és ásványi anyagokat adnak hozzá, melyek az adott élelmiszerben természetes módon nincsenek jelen.

Tudtad-e?

A B12-vitaminhiányára is utalhatnak a fájó és vörös nyelv, a halványsárga árnyalatú bőr, a kimerültség, memóriaproblémák, étvágyvesztés és a megnövekedett ingerlékenység. A nem megfelelő B12-vitamin bevitel vérszegénységhez, nyálkahártya-gyulladáshoz, gyomor- és bélrendszeri, valamint idegrendszeri zavarokhoz vezethet.

Ami a túladagolást illeti, a vízbenoldódó B12-vitamin túladagolásának veszélye meglehetősen alacsony, azonban a megadózisok (1-2000 µg) bevitele, amennyiben orvosilag nem indokolt, elkerülendő.

További információk a B-vitaminokról >>

B12-vitamin étrend-kiegészítők a Multi-vitamin.hu oldalán >>

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!