Illinois államban már az óvodáskorú gyerekeket is oktatják majd a szexualitásról

óvoda gyerekek kislány kisfiú játék
Vágólapra másolva!
Egy nemrég elfogadott törvény szerint az iskoláskorúak mellett az óvodásokat is oktatják majd a szexualitásról. A 2022-es tanévtől kezdve már az óvodában megkezdik a szexuális nevelést Illinois államban. J.B. Pritzker kormányzó pénteken írta alá a szenátus által is elfogadott 818-as törvényt, amely korszerűsíti a szexuális oktatással és neveléssel kapcsolatos szabályokat. Az intézkedés továbbá megköveteli, hogy 2022 augusztusáig az illinois-i Oktatási Tanács biztosítsa a szexuális neveléshez kapcsolódó minden feltételt az iskolák számára - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A törvény kimondja, hogy a tanterv illeszkedik a Nemzeti Szexualitásról szóló Oktatási Szabványokhoz, amit az Egyesült Államok Szexuális Tájékoztatási és Oktatási Tanácsa (SIECUS) dolgozott ki. A szabványok közé tartoznak a nemi kifejezések, a különböző családok, a szexuális kizsákmányolás és a szexuális bántalmazás meghatározása.

A törvény értelmében már óvodásoknak is tartanak szexuális felvilágosítást (illusztráció) Forrás: Shutterstock

A törvény értelmében már az óvodáskorúaknál elkezdik a szexuális oktatást. Az iskoláskorú, 3-5. osztályos gyerekeket az anatómiáról, a nemi identitásról és a szexuális irányultságokról tanítják majd. Később, 6-8. osztályig megismerkedhetnek a szex különböző típusaival, a szexuális kizsákmányolással és az emberkereskedelemmel, illetve annak fajtáival. 9-10. évfolyamban a reprodukciós jogok történetéről tanulhatnak a kiskorú diákok. A reprodukciós jogok értelmében a nők szabadon dönthetnek minden, a testükkel kapcsolatos változásról, többek között a gyermekvállalásról is, vagyis ennek értelmében mindenki korlátozások nélkül vehetné igénybe például az abortuszt. A 11-12. osztályokat pedig a szexuális kapcsolatokról és az abban rejlő kiváltságokról oktatják majd a tervek szerint.

Avery Bourn, Illinois államának republikánus képviselője úgy véli, hiba volt a tantervet összehangolni nem kormányzati szervezetek szexuális és nevelési szabályaival.

- jegyezte meg a képviselő.

Az abortuszpárti szervezet, a Planned Parenthood illinois-i szárnya üdvözölte a döntést.

- mondta Jennifer Welch, a Planned Parenthood illinois-i szervezetének elnöke.