Az embercsempészek álhírekkel csábítják az illegális migránsokat Afganisztánból

Afganisztán, afgán korrupció, hogyan szórták el a segélymilliárdokat Afganisztánban, kecske, dubai villák, repülőtér, 2021
Afghans gather on a roadside near the military part of the airport in Kabul on August 20, 2021, hoping to flee from the country after the Taliban's military takeover of Afghanistan. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
Vágólapra másolva!
Álhírek és a közösségi média eszközeivel csábítják a migránsokat Afganisztánból a görög-török határra, ahol könnyen lehet, hogy rövidtávon milliós nagyságrendű tömeg gyűlhet össze. Az álhírek és a különböző videók azt sugallják az illegális migránsoknak, hogy könnyen át lehet kelni a határkerítéseken – írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

"Pofonegyszerű" átkelni a görög-török határkerítésen

Kétes valódiságú videókkal, álhírekkel és a közösségi médián terjedő „útitervekkel" csábítják az illegális migránsokat a nemrégiben destabilizálódott Afganisztánból Európába – írja egy görög hírportál.

Európába igyekvő menekültek sétálnak a határkerítés mellett a görög határ mentén fekvő északnyugat-törökországi Edirne városában. (illusztráció) Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

A cikkben több olyan videót is bemutatnak, amely

azt sugallhatja az Afganisztánból útnak induló migránsok számára, hogy a görög-török határon való átkelés még a nemrégiben felépített határkerítés ellenére is pofonegyszerű.

Az egyik videóban például gyújtó hangulatú zenei aláfestés mellett tekinthetünk meg férfiakat, ahogy létrákon szökkennek át a „határkerítésen".

Egy másik videóban pedig szintén férfiak egy csoportja látható, egyikük – az operatőr – vállán pedig egy a kerti és ház körüli munkákból jól felismerhető létrát tart.

Ahogy arról a hírportál is beszámol, a Telegram felületein is terjedő videókról úgy tudják, hogy azt ha az Évrosz folyó térségében is forgatták, az mindenképpen régen kellett hogy történjen, amikor a határkerítés egy kezdetleges szakaszban tartott (tudniillik az Évrosz folyó térségében található az illegálisan eddig legkönnyebben átszelhető görög-török határszakasz).

Könnyen lehet azonban, hogy már ez az információ is hamis, ugyanis a videón feltüntetett határkerítés köszönőviszonyban sincs azzal, ahogy ma a két ország között húzódó acél határkerítés kinéz.

A valóságban ugyanis egy ötméteres acélfalról beszélünk, amelyhez ráadásul folyton fejlesztett mesterséges intelligencia alapú technológiák is társulnak. Megjegyzendő, hogy a videón szereplő határkerítés leginkább arra a szerkezetre emlékeztet, amely Eidomeni terségében található, de még az is kétséges, hogy a videót esetleg ott forgatták.

Álhírre bukkanhattak azok is, akik azt a hirdetést nézték a tálib hatalomátvétel idején Afganisztánban, amely azt üzente, hogy már most több százan kelnek át az Évrosz folyó térségében a határon. A probléma a képekkel kapcsolatban az volt, hogy

elvileg a felvételek ugyan a mediterrán augusztusban készültek, mégis az azon szereplő migránsok vastag kabátokban integettek.

Közösségi médiában is hirdetik a szerbiai útvonalat

Összetett közösségimédia-kampányok is születtek arra, hogy a migránsokat az útra kelésre sarkallják. A Facebookon például több olyan csoport is működik, amely GPS-alapú mobilalkalmazások képernyőképein keresztül irányítják az illegális vándorokat az optimális útvonalak irányába. E csoportok moderátorai (akik feltehetően embercsempészekkel működnek együtt) ráadásul több olyan szolgáltatást is kínálnak a migránsok számára, amelyek révén a gyalogszerrel megtett útvonal mérsékelhető.

Szerb-Magyar határon felállított műszaki határzár Röszke térségében Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Létezik például olyan megoldás, amelyben egyáltalán nem, vagy legfeljebb is csak alig kell gyalogszerrel vándorolni, egy ilyen „túra" 4 ezer euróba (mostani árfolyamon majdnem másfél millió forintba) kerül.

Az útvonalajánló szerint szintén négyezer euróba kerül egy két éjszakás út Szerbián keresztül, amely 500 eurós léptékkel drágul, amennyiben az illető kevesebbet (legfeljebb 2-3 órát) szeretne gyalogolni.

Jó és rossz forgatókönyv is megvalósulhat

A görög enikos.gr portál birtokába jutott információk szerint a görög miniszterelnök asztalán egy jó és egy rossz forgatókönyv szerepel az afganisztáni hatalomátvételt követően kialakuló migrációs helyzetre vonatkozóan. A görög portál cikkeit más oldalak is átvették.

A „jó" forgatókönyv szerint az elkövetkező időszakban közel 1 millió menekült érkezhet Görögország határaihozazzal a reménnyel, hogy bebocsátást nyerhet Európába.

Ezek várhatóan olyan családok lesznek, amelyek együttműködtek a korábbi vezetéssel, emiatt pedig otthon a tálibok megtorlására számíthatnak.
A rossz forgatókönyv szerint dupla ennyi, vagyis közel 2 millió migráns és menekült próbálkozhat a görög határokon, nem csak békés szándékkal.

A forgatókönyv készítői ugyanis azt feltételezik, hogy dzsihadisták is lehetnek azon menekültek sorai között, akik Európában próbálnának szerencsét.

A migrációs nyomás a 2021-es év vége felé egyre növekedhet majd az Évrosz folyó térségén – számol be a portál.