Janez Jansa szlovén miniszterelnök lett Az év embere a karpaczi Nemzetközi Gazdasági Fórumon

JANSA, Janez
Strasbourg, 2021. július 6. Janez Jansa szlovén miniszterelnök a szlovén EU-elnökség programját ismerteti az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. július 6-án. Szlovénia július 1-jén vette át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugáliától. MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann
Vágólapra másolva!
Janez Jansa szlovén miniszterelnököt tüntették ki csütörtök este a lengyelországi Karpaczban szervezett 30. Nemzetközi Gazdasági Fórumon a rendezvény legfontosabb elismerésével, Az év embere díjjal.
Vágólapra másolva!

Az elismerést a lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki adta át Jansának. A köszöntőbeszédben a fórum programtanácsának elnöke, Zygmunt Berdychowski kiemelte a jelenlegi miniszterelnök antikommunista múltját, pragmatikus politikusnak, "eszméihez hű embernek" nevezte Jansát.

A szlovén kormányfő válaszbeszédében a közép- és kelet-európai országok 1989 előtti szabadságtörekvéseiről beszélt,

aláhúzva a lengyel pápa, Szent II. János Pál és a Szolidaritás mozgalom szerepét a kommunizmus ledöntésében. "Még sok munka van előttünk Európa keleti részén és a Nyugat-Balkánon (...), de Közép-Európa nélkül nem létezik erős Európai Unió" - húzta alá az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Szlovénia kormányfője.

Az előző években az Év embere díjat Orbán Viktor miniszterelnök, Václav Havel volt cseh elnök, Jaroslav Kaczynski volt lengyel kormányfő, a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság elnöke is átvette, tavaly Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető lett a díjazott.

Strasbourg, 2021. július 6. Janez Jansa szlovén miniszterelnök a szlovén EU-elnökség programját ismerteti az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2021. július 6-án. Szlovénia július 1-jén vette át hat hónapra az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét Portugáliától. MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann Forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Christian Hartmann

A díjátadással járó gálaest előtt Jansa Morawieckivel és az ukrán kormányfővel, Denisz Smihallal együtt az Európa jövőjéről szóló pódiumbeszélgetésen lépett fel, korábban pedig kétoldalú egyeztetést is folytatott a lengyel miniszterelnökkel.

Denisz Smihal a gálaesten Marek Kuchcinski, a lengyel szejm külügyi bizottságának elnöke kezéből a fórum idei különdíját vette át, amelyet az ukrán társadalomnak ítéltek oda "az ország egy részének elcsatolása nyomán keletkezett belső konfliktus során tanúsított kitartásért".

A "közép-európai Davosnak" is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 30. alkalommal rendezték.

A mintegy háromezer résztvevőt számláló fórumon Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, részt vett mások mellett Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöke is.