Elszabadultak az energiaárak Franciaországban, benzinutalványokat kell bevezetni

szakszervezetek és sárgamellényesek tüntetése, 2019.02.05.
PARIS, FRANCE - FEBRUARY 05: French yellow vests (Gilets jaunes) supporters and trade union members walk on the Rue de Rivoli during a 'Day of strikes' by the France's General Confederation of Labour (CGT) French worker's union in Paris, France on February 5, 2019. Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Barbara Pompili környezetvédelemért és ökológiai átmenetért felelős miniszter legfrissebb bejelentése alapján az üzemanyagárak robbanása miatt a francia kormány úgynevezett „üzemanyag-utalványok" bevezetésén dolgozik, az „energiacsekkek" mintájára. Ezzel kapcsolatosan a konkrétumok még nem ismertek. Sajtókommentátorok alapján Macron kormányát az motiválhatja ebben a témában, hogy Franciaországban jövőre két választás is lesz, Párizsban pedig kifejezetten tartanak attól, hogy az üzemanyag- és az energiaárak elszabadulása miatt ismét sor kerülhet egy sárgamellényesekhez hasonló demonstrációsorozatra.
Vágólapra másolva!

Miután Franciaországban az energiaárak robbanásával összefüggésben az üzemanyag ára elérte, sőt meg is haladta a 2018 novemberében regisztrált szintet, Emmanuel Macron államfő hivatala, az Élysée-palota és Jean Castex miniszterelnök rezidenciája, a Matignon-palota is megkongatta a vészharangokat.

Az államfői és kormányfői aggodalmak a sajtó szerint azzal állhatnak összefüggésben, hogy

amikor legutóbb ilyen mértékű áremelkedés volt, akkor kitört a sárgamellényesek lázadása, és ez uralta a francia belpolitikát 2018 végétől 2020 elejéig.

Sárgamellényesek tüntetése Párizsban 2019. február 5-én Forrás: AFP/Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Ráadásképpen 2022 áprilisában Franciaországban államfőválasztás lesz, rá néhány hétre pedig parlamenti választás.

Tehát egy sárgamellényesekhez hasonló megmozdulássorozatot Macron és Castex mindenképp szeretnének elkerülni,

ezzel összefüggésben pedig megszólalt a kormányból Barbara Pompili környezetvédelemért és ökológiai átmenetért felelős miniszter.

Barbara Pompili a France2 közszolgálati televíziónak adott hétfő kora reggeli interjújában ismertette a francia kormány legújabb tervezetét. A miniszter asszony elmondta, hogy

az elszabadult energiaárakkal egy időben robbanásszerűen megemelkedett az üzemanyagára is, ennek ellensúlyozására a kormány pedig a jövőben bevezeti az úgynevezett „üzemanyag-utalványokat".

Barbara Pompili hozzátette: az utalványok ugyanazzal a céllal és módon működnek majd, mint a korábban már bevezetett „energiacsekkek", amelyek Franciaország legszegényebb családjai számára rendszeres jelleggel nyújtanak segítséget.

Az „üzemanyag-utalványok" tekintetében azonban még csak az elhatározás biztos, a megvalósítás konkrét ütemtervének a kidolgozása azonban várat magára.

Barbara Pompili elismerte, hogy

még nem tudják milyen kritériumok alapján fogják bevezetni a „üzemanyag-utalványokat", a rászorulók elérését pedig az nehezíti, hogy nincs egy adatbázisuk azokról, akiket érinthet ez.

A francia kormány egyelőre csak a jogosultság kritériumainak a meghatározásán dolgozik. Valószínűleg ahhoz hasonló adatbázist fognak készíteni, amilyen már rendelkezésre áll az „energiacsekkek" esetében.

Eközben Franciaország egyik leggazdagabb üzletembere, Michel-Édouard Leclerc, a Leclerc hipermarket- és benzinkút-hálózat tulajdonosa már bejelentette, hogy hajlandó csökkenteni az üzemanyagokra vonatkozó árrését a francia családok és az ország nyugalma érdekében.

Másképp fogalmazva: ő is tart a választások közeledtével a sárgamellényesekhez hasonló tüntetéssorozat kitörésétől.

A franciák eközben elkezdték felhalmozni az üzemanyagot.

Brüsszel árat emelne

Eközben Brüsszel árat emelne az áram és az üzemanyag esetében is azzal az indoklással, hogy klímavédelmet kell folytatni, miközben brutális mértékben nő a gáz és a villany ára Európában. Frans Timmermans uniós biztos csak az embereket sanyargatná, azt mondják, kevesebbet kellene autóba ülniük, és kevesebbet kellene fűteniük. Ezért a lakossági árakat, a benzin, a villamos energia és a gáz árát meg kell emelni. A szennyező multinacionális vállalatok adóterheit viszont nem akarják növelni.