Évekig mozgássérültnek hazudta magát a migráns, átszámítva csaknem 660 millió forintot csalt ki a svéd államtól

Vágólapra másolva!
Svédországban egy teljes arab család szolgálta ki személyi asszisztensként az apát, aki állításuk szerint mozgássérült volt, és emiatt képtelen ellátni magát. A migráns család az évek alatt összesen 18 millió korona segélyt kapott (átszámítva csaknem 660 millió forint), miközben az állítólagos mozgássérült apa folyamatosan Jordániába utazgatott, ahol éttermet vezetett.
Vágólapra másolva!

Egy migráns család 2001 óta 18 millió koronányi segélyt kapott Svédországban, mivel az apa állítólag nem képes ellátni magát, ezért a család többi tagjára hárult a feladat. Az esetből most lett bírósági ügy, miután az apa lebukott: sose volt mozgássérült, sőt egyedül utazgatott Jordániába, ahol éttermet vezetett, amelyet feltehetőleg a svéd adófizetők pénzén nyitott.

A 68 éves férfi családja azért kapott kompenzálást a svéd államtól, mert nekik kellett ellátniuk az apát, akiről azt hazudták, hogy polio fertőzés miatt vált mozgáskorlátozottá.

A csalás kezdetekor a férfi két fia ápoló céget alapított, ahol további három testvérüket, két nővérüket és anyjukat is alkalmazták segédápolóként. Állításuk szerint azért volt szükségük ennyi "alkalmazottra", mert az apának napi 20 órás ellátásra volt szüksége, mivel magától gyakorlatilag semmilyen feladatot nem volt képes ellátni. Leírásuk szerint az apa még a kezét sem volt képes felemelni segítség nélkül.

A család többek között olyan hazugságokat talált ki, minthogy az apát napi 3-7 alkalommal is fürdetni kell, mert egy ritka betegségben is szenved, amely hatására rengeteget izzad.

Forrás: Fria Tider

2011 és 2020 között a család emiatt 18 millió euró segélyt kapott a svéd államtól. A vizsgálat kiderítette, hogy a férfi egyáltalán nem annyira korlátozott, mint ahogyan a család azt bemutatta. A házkutatás alatt a rendőrök is meggyőződhettek róla, hogy az apa komolyabb erőfeszítés nélkül volt képes mozogni.

A nyomozók kiderítették azt is, hogy a férfi gyakran utazott külföldre, ekkor pedig semmilyen segítséget nem vett igénybe. Jordániában például hosszabb időszakokat is töltött, azonban ezeket is a svéd állam felé számoltatta el, miközben a család nem utazott vele, végig Svédországban voltak.

A férfi egyébként Jordániában jogosítvánnyal is rendelkezett, valamint sokáig egy étterem tulajdonosa is volt.

A rendőrség a férfi egy másik csalására is fényt derített. Az apa azt állította, hogy 2018-ban ellopták a család fekete Volvoját, azonban egy évvel később Jordániában éppen abban az autóban fényképezte magát. A rendőrség összességében nyolc embert állított elő. A migráns család tagjai svéd útlevéllel rendelkeznek, így nem lehet őket kiutasítani az országból.