Belgiumban rendszeresek az összecsapások a migránsok között

Brüsszel, arab bevándorlók
Brussels,Belgiem. 24/08/15: Asylum seekers are waiting in the early morning in front of Fedasil (federal agency for the reception of asylum seekers) pictured in Brussels on 24 August 2015. As 265 different applications by asylum seekers to get a residence permit on just one day. Jonathan Raa / Nurphoto
Vágólapra másolva!
Aggodalmat okoznak a rendszeres összecsapások, verekedések, késelések a migránsok között, elsősorban is a belgiumi török közösség tagjai és az afgán menedékkérők között - számolt be csütörtökön a The Brussels Times című hírportál.
Vágólapra másolva!

A hírportál a karácsony napján a nyugat-belgiumi Genkben késeléssel végződött összetűzésről tudósított.

Migránsok a brüsszeli bevándorlási hivatal előtti Maximilien Parkban, 2018. június 15-én Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A késelés után egy afgán gyanúsítottat letartóztattak, egy 18 éves helyi férfi pedig kórházban lábadozik.

Az összecsapások résztvevői gyakran kiskorú menekültek, akik életkoruk miatt nem toloncolhatók ki az országból

- emlékeztetett a brüsszeli lap, de leszögezte, hogy a legutóbbi késelésnél - bár a gyanúsítottat hivatalosan kiskorúként regisztrálták - a nyomozás során kiderült, hogy valójában felnőtt.

A hírlap rámutatott, hogy Belgiumba legnagyobb számban afgánok érkeznek, akiknek 60 százaléka kísérő nélküli kiskorú. Ugyanakkor egyre többször fordul elő, hogy felnőtt afgánok különböző előnyök megszerzése végett kiskorúként regisztráltatják magukat, ezért a hatóságok több esetben csontvizsgálatot végeznek.

Sammy Mahdi migrációért és menekültügyért felelős belga kereszténydemokrata miniszter e vizsgálatok felgyorsítását kezdeményezte minap a belga parlamentben. Mahdi szerint az embercsempészeket többször a kiskorú menekülteknek járó mintegy 3500 eurós évi támogatásból fizetik ki, ezért a miniszter bejelentette, hogy jövő évtől csak az összeg egynegyedét folyósítják, a többit a gyermekgondozás költségeinek fedezésére fordítják.

Marino Keulen a limburgi tartományban található Lanaken polgármestere azt nyilatkozta a De Standaard napilapnak, hogy a helyi menekültközpontban "az afgánok sok gondot okoznak".
"Időről időre betörnek egy ablakot, vagy összezúznak néhány bútort. Ez elbátortalanítja a személyzetet, akik közül néhányan már fel is mondtak" - mondta Keulen.

Migránsok várakoznak kora reggel a Fedasil (a menedékkérők befogadásával foglalkozó szövetségi ügynökség) előtt Brüsszelben, 2015. augusztus 24-én Forrás: AFP/NurPhoto/Jonathan Raa

Sammy Mahdi a napilapnak adott nyilatkozatában ezt azzal magyarázta, hogy

A miniszter az is kijelentette, hogy

jobb lenne, ha a menedékkérők, beleértve a kiskorúakat is, addig várakoznának a határnál, amíg hivatalosan menekültstátuszt nem kapnak.

- tette hozzá Mahdi.