Mi vár ránk a jövőben? - itt megtudhatja

Interior view of Alif - The Mobility Pavilion Pavilions Alif - The Mobility Pavilion Events Exhibition Road to Expo 2020
DUBAI, 19 November 2020. Interior view of Alif - The Mobility Pavilion, Expo 2020 Dubai. (Photo by Dany Eid/Expo 2020 Dubai)
Vágólapra másolva!
Dubajban járni eddig is felért egy időutazással, az embernek az az érzése támad, hogy egy 20-30 évvel előrébb ugrott, mikor a legek városában van. Ha ez nem lenne önmagában is elég, ugyan egy év halasztás után, de 2021. október 1-jén megnyitott a Dubaji Világkiállítás is (Dubai Expo 2020). A 35. világkiállítás az első, amelyet a Közel-Keleten rendeznek meg, éppen az Egyesült Arab Emírségek megalakulásának 50. évfordulóján. A Dubaj külterületén, az Abu Dhabi határához közel lévő 438 hektáros területen egészen 2022. március 31-ig, összesen 192 ország mutatkozik be – a világkiállítások történetében először mindegyik saját pavilonnal -, köztük Magyarország. Az Origo is ellátogatott a Világkiállításra, ahol egy napot töltöttünk el. Cikksorozatunk második részében az Expo egyik fő pavilonját, a Mobilitás pavilonját és az Egyesült Arab Emírségek pavilonját mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

A Dubaji Világkiállítás hatalmas élmény, természetesen egyetlen nap alatt nem lehet mindent bejárni, de így is olyan életreszóló program, amit talán sosem felejtünk el. Az expón mindenre figyeltek: biztonságos, hiszen a bejáratnál szigorú ellenőrzés után lehet csak belépni a kiállítás területére, bárhol is legyünk Dubajban, a kiállításra különböző buszok indulnak, így a megközelíthetősége sem jelent gondot. Letölthető mobil applikáció segíti, hogy az expó területén se tévedjünk el. Rengeteg attrakcióval, színes programmal készülnek nap mint nap, minden korosztály számára.

Az Expo bejárata Fotó: Bujtás Merdzsán

Az Expo 2020 Dubai mottója az elmék összekapcsolása - a jövő megteremtése (Connecting Minds, Creating the Future), ezen belül pedig három meghatározó témája a lehetőség, a mobilitás és a fenntarthatóság. A 192 ország pavilonjai nem a földrajzi helyük szerint helyezkednek el az expó területén, hanem a három téma valamelyikéhez való tartozásuk szerint.

Amit a három pavilonról tudni érdemes: A Fenntarthatóság pavilonja önfenntartó, saját villamos energiát termel, valamint vizet hoz létre, mindamellett, hogy eszméletlen látványos a megjelenése is. A fő mondanivalója, hogy nincs még egy bolygónk, ezt kell óvnunk és megőriznünk, ennek hogyanjára pedig megoldásokat is kínál.

A Fenntarthatóság pavilonja Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Dany Eid

A Mobilitás pavilonja - amivel bővebben is foglalkozunk – arra ösztönöz, hogyan építhetünk fel egy harmonikus, globális társadalmat, ahol az információk, ötletek és áruk cseréje minden eddiginél gyorsabb.

A Mobilitás pavilonja Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Suneesh Sudhakaran

A Lehetőség pavilonja pedig az alapvető víz-, élelmiszer- és energiaszükségletekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik, valamint az egyénekben és közösségekben rejlő potenciált hangsúlyozza egy jobb jövő megteremtésének érdekében.

A Lehetőség pavilonja Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Suneesh Sudhakaran

Nem túlzás talán azt állítani, hogy ami az expón vár, az maga a jövő. A területhez kapott térképen egy három szirmú virágot láthatunk, - a Fenntarthatóság, Mobilitás, Lehetőség témájához igazítva, különböző színekkel - melyek középen, az Al Wasl Plazanál találkoznak, ezt tartják az expó szívének. Az Al Wasl jelentése az összeköttetés, kapcsolat. A pavilon hatalmas kupolája, mely 65 méter magas és 150 méter átmérőjű, 360 fokos vetítési felületként funkcionál, ezáltal kívülről és belülről is nézhetjük naponta többször is akár a különböző műsorokat, fényshow-kat.

Az Al Wasl Plaza kupolája, miközben egy műsort is láthattunk Fotó: Bujtás Merdzsán

A Mobilitás Pavilon

A Mobilitás pavilont az arab ábécé első betűjéről nevezték el, és a haladást és az új távlatok kezdetét szimbolizálja. Itt található a világ legnagyobb, egyszerre több mint 160 fő befogadására alkalmas liftje is - mint tudjuk, Dubaj a rekordok városa és ezt az expón sem felejtük el. Egy kör alakú lift, amelyben azonnal sötét van és ami mondhatni időutazásként működik. A színes fények, csillagok ragyognak a lift "egén", miközben mindenféle zajok vesznek körül bennünket: emberi hangok, állatzajok, vonat sípja, lovak üvöltései, majd a repülők és helikopterek, hangja, melyhez fényeffekteket is kapunk, mindez pedig az emberiség mozgását szimbolizálja a kezdetektől napjainkig.

A teljes sötétségben ezek a hatások teljesen magával ragadnak, és talán itt érezzük, hogy elkezdődött az időutazás. A liftől kiszállva a pavilon következő terében három arab tudós hatalmas, egyenként 9 méteres, a legapróbb részletekig kidolgozott alakjait láthatjuk. A következő teremben pedig a világ legnagyobb vetítőgömbje tárul elénk. A hatalmas földgömb folyamatosan változtatja a külsejét, színeit, miközben különféleinformációkat is megoszt velünk a világról, amelyben élünk, annak mind szépségeiről, mind problémáiról és azok lehetséges megoldásairól.

A Mobilitás pavilonjában Fotó: Bujtás Merdzsán

A kiállítás igyekszik előrevetíteni a jövőt, és felhívja a figyelmet arra, milyen fontos az, amit ma teszünk, milyen hatással lehet ez a jövőnkre. A kiállítás zárásaként a jövő városába csöppenünk, de úgy, ahogyan a gyerekek képzelnék el, és itt a szimbólumok a lepkék. Ennek magyarázata egyszerű: a pillangóknak/lepkéknek pontosan ugyanolyan életkörülményekre van szükségük, mint az embereknek a túléléshez.

Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Approvedalif -

Az Egyesült Arab Emírségek pavilonja - az álmodozók földje, akik valóra váltják

Az Egyesült Arab Emírségek pavilonja az álmodozóknak van! A világkiállítást rendező ország pavilonját semmi esetre sem érdemes kihagyni. A háromszintes, 6 különböző kiállítótérrel rendelkező, összesen 15.064 négyzetméteres terület az Al Wasl Plaza mellett, a kiállítás központjában található. Szerkezetét 28 mozgatható szárny borítja, melyek körülbelül három perc alatt teljesen kinyílnak, rajtuk a beépített napelemekkel. Csukott állapotban a napelemet védve maradnak a különböző környezeti hatásoktól, mint például egy homokvihar. A szárnyak az Egyesült Arab Emírségek nemzeti madarának, a sólyomnak a kecsességén és erején alapulnak, ez ihlette a pavilont, melyet Santiago Calatrava építész tervezett. A szárnyak 110 és 125 fok között helyezkedhetnek el, így jobban elnyelik a napfényt, és az így termelt elektromos áram a fő elektromos hálózatba kerül.

Az Egyesült Arab Emírségek pavilonja Forrás: https://www.expo2020dubai.com/Steve Holland

A mintegy 200 pavilon közül az Egyesült Arab Emírségek pavilonja a legnagyobb a kiállításon, látványban is elképesztő, minden odalról növényekkel, parkosított területekkel vették körül. Mivel Dubajban a hőmérsékelt igen magas, ezért különösen figyeltek arra, hogy a belső tér egy hűvös, nyugodt hely legyen, így biztosítva a látogatük számára a pihenést is, ha nagyon kimelegedtek.

Fotó: Bujtás Merdzsán

Belül hat interaktív installációt láthatnak a látogatók, amelyek mindegyike a nemzet történetének egy-egy fejezetét ábrázolja. A pavilon belesejében például igazi homokdűnéket is találunk, miközben azt láthatjuk, ahogy ebből a sivatagi földből létrejött az Egyesült Arab Emírségek, ami "mindössze" egyetlen vízió eredményeként született. Egy másik installáció az Egyesült Arab Emírségek földrajzi helyzetét emeli ki, mint egy keresztút, megmutatja a több ezer éves történelmi kereskedelmi útvonalakat. A pavilon a Fenntarthatóság tematikájához tartozik.

Az Al Wasl Plaza az Egyesült Arab Emírségek pavilonja mellett Fotó: Bujtás Merdzsán

Mindenképp érdemes ellátogatni a Dubaji Világkiállításra

Ha nem is tudjuk a teljes területet bejárni, mert ahhoz nagyjából két hétre lenne szükségünk, az Expo akár már egy egynapos programként is felejthetetlen élményt nyúj, de akár egy hosszúhétvége programjaként is tervezhetünk vele. Szerencsére ma már Magyarországról is több légitársaságnak van állandó járata Dubajba, amelyek közül vannak, akik kedvezményeket is adnak a repülőjegy mellé a Dubaji Világkiállítás megtekintéséhez. Nekünk mindössze egy napunk volt, amit eltöltöttünk az expón, de szerencsére egészen március végéig megvan a lehetőség, hogy újra ellátogassunk a kiállításra. Mindenképp érdemes, ha tisztábban szeretnénk látni a jövőnket.

A cikk megjelenését a Dubaji Turisztikai Hivatal támogatta.