1400 gépfegyvert találtak egy halászhajón Jemennél

Jemen, kalasznyikov
A handout photo released on December 22, 2021 by the US Defense Visual Information Distribution Service (DVIDS) shows AK-47 rifles and ammunition seized by the US navy from a fishing boat in the North Arabian Sea, arranged for inventory aboard the flight deck of guided-missile destroyer USS O'Kane (DDG 77). - The US Navy has seized 1,400 AK-47 rifles and ammunition from a fishing boat it claimed was smuggling weapons from Iran to Huthi rebels in war-torn Yemen. (Photo by DVIDS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "US Defense Visual Information Distribution Service / " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű gépkarabélyt és lőszert foglalt le az amerikai haditengerészet az Arab-tengeren egy halászhajón, amely valószínűleg a polgárháborús Jemenbe akarta csempészni a hadianyagot - közölte szerdán az amerikai haditengerészet Bahreinben állomásozó Ötödik Flottája.
Vágólapra másolva!

A közlemény szerint a felségjel nélküli hajóra egy hétfőn kezdődött, az ománi és a pakisztáni partoknál zajló járőrözéskor csaptak le, és

mintegy 1400 Kalasnyikov-gépkarabélyt és 226 600 lőszert foglaltak le.

A hajón öttagú jemeni legénység tartózkodott.

Lefoglalt gépfegyverek és töltények Forrás: AFP/-

A közleményben azt írták, hogy a fegyvereket és lőszert Irán küldte a nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húsziknak, hozzátéve, hogy a lázadóknak nyújtott fegyveres támogatás megsérti az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatait és az amerikai szankciókat is.

Jemen rosszul őrzött kikötőibe évek óta csempésznek fegyvereket.

A nyugati országok és ENSZ-szakértők szerint Irán látja el fegyverekkel a húszikat, ezt azonban Teherán többször tagadta.

Töltények a halászhajón Forrás: AFP/-

Az ötödik flotta azt is közölte, hogy idén több mint 8700 fegyvert foglalt le az általa ellenőrzött 2,5 millió négyzetmérföldes területen, beleértve a stratégiai fontosságú Vörös-tengert és a Perzsa(Arab)-öböl térségét is.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán által támogatott húszi síita felkelők és a rijádi száműzetésben élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között. Utóbbiakat 2015 óta támogatja a Szaúd-Arábia által vezetett koalíció.