Az olasz sajtó szerint Magyarország bátor és előrelátó a Szputnyik V vakcina kapcsán

koronavírus, Pune, India, oltás, vakcina, AstraZeneca
Pune, 2021. január 21. Az új koronavírus elleni oltóanyagot csomagolják a világ legnagyobb szérumgyártójánál, az Indiai Szérumintézetnél (Serum Institute of India, SII) a cég székhelyén, Punéban 2021. január 21-én. Ezen a napon tűz ütött ki a székhelyen, de a vezetés szerint ez a gyártókapacitást és a készleteket nem érintette. A szérumintézet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának több milliárd adagját gyártja. MTI/AP/Rafik Makbúl
Vágólapra másolva!
Az olasz újságok rendkívül pozitívan reagáltak arra a hírre, hogy a magyar kormány engedélyezte a Szputnyik V vakcina felhasználását, és így az első ország lett Európában, ahol jóváhagyták az orosz oltóanyagot.
Vágólapra másolva!

Az olasz lapok szerint a magyar hatóságok bátrak és előrelátóak. Hangsúlyozták, hogy az illetékes hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) megvizsgálta az oltóanyagot, és ideiglenesen engedélyezte a lakosságon való alkalmazását. Az olasz újságok felidézték azt is, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvába utazott, és ott tárgyalt a helyi hatóságokkal az oltóanyag beszerzéséről.

A magyar külügyminiszter bejelentésére is kitértek, miszerint

A La Repubblica napilap is részletesen tájékoztat a magyar döntésről. Szerintük Magyarország ezzel megelőzte a többi európai tagállamot. Emellett idézték Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli bejelentését, miszerint egy megfelelő technológiával felszerelt vakcinagyár létesítését tervezi.

A magyarok Szputnyik V melletti döntését nem kísérik elmarasztaló kritikák.

Illusztráció Forrás: MTI/AP/Rafik Makbúl

Olaszországban az oltóanyag-ellátás akadozik, ez az oltási program megtorpanásához és kényszerű átütemezéséhez vezetett.

Lazio tartományban teljes mértékben leállították az oltásokat annak érdekében, hogy a második adag vakcinát megkaphassák az első körben beoltott egészségügyi dolgozók. A jövőbeli szállítmányok megbízhatósága is egyre bizonytalanabb. Domenico Arcuri csütörtök este bejelentette, hogy jövő héten további 20 százalékkal csökkentett Pfizer BioNTech-vakcinaszállítmány érkezik az országba.