Kötelező lesz a maszkviselés keddtől az amerikai tömegközlekedésben

Coronavirus Covid-19 in New York USA Amerikai Egyesült Államok maszk koronavírus korona vírus járvány fertőzés betegség metro
NEW YORK, NY - APRIL 13: People ride a subway during the Coronavirus outbreak on April 13, 2020 in New York City. Ridership on subways and buses in Manhattan, the nation's largest public transportation system, is down dramatically as people stay home from work or find other ways of getting around the city. The virus has so far taken the lives of 41 employees of the Metropolitan Transportation Authority (MTA) which runs the city's buses and subway system. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai Járványellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) bejelentette, hogy február 2-tól kötelező lesz a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön, beleértve a repülőgépeket, a hajókat, a metrókat, a buszokat, a vonatokat és a sofőrszolgálatot.
Vágólapra másolva!

A reptereken, pályaudvarokon, megállókban és kikötőkben is kötelező lesz a száj és az orr eltakarása - tette hozzá a CDC helyi idő szerint péntek este.

A maszkot csak rövid időre, például evés vagy ivás céljából lehet eltávolítani.

A szabály nem vonatkozik a két évnél fiatalabb gyermekekre, illetve azokra, akiknél egészségügyi okból ellenjavallt a száj és az orr eltakarása.

New York -i metro Forrás: AFP/2020 Getty Images/Spencer Platt

A CDC aláhúzta: a maszkviselési kötelezettség meg fogja védeni az amerikaiakat, és növeli az utazás biztonságosságába vetett bizalmat a koronavírus-járvány alatt.

A tömegközlekedési eszközök üzemeltetői korábban is elvárták az utasoktól a maszkviselést, azonban a jelenlegi rendelkezésnek köszönhetően hatásosabban tudnak majd fellépni a szabálysértők ellen.

Az Egyesült Államokban eddig közel 26 millióan fertőződtek meg az új koronavírussal,

és mintegy 437 ezer ember halálát okozta a járvány. Az elmúlt héten naponta átlagosan 155 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és naponta 3244 koronavírusos beteg hunyt el.