Megteltek az intenzív osztályok koronavírusos betegekkel Portugáliában a felelőtlen enyhítések után, Franciaországban is szigorítanak a szabályokon

Portugália, koronavírus, 2021
An aerial view shows the Terreiro do Paco in Lisbon on January 22, 2021. - Portuguese voters will head to the polls to choose a president in two days, with the dramatic context of a coronavirus lockdown creating more headlines than the expected re-election of incumbent Marcelo Rebelo de Sousa. (Photo by CARLOS COSTA / AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai országok többségében romlik a járványügyi helyzet, a koronavírus elleni vakcinából pedig kevés van, bár a dózisok növelésére vannak pozitív, biztató jelek. A német egészségügyi miniszter például nyitott az orosz és a kínai vakcinák irányába. Hétfőn Angela Merkel vakcinagyártók képviselővel találkozik. Közben Portugáliában és Franciaországban egyre rosszabb a helyzet, de Spanyolországban, Belgiumban és Svédországban sincs javulás.
Vágólapra másolva!

Németország

A Deutsche Welle (DW) információi alapján Angela Merkel kancellár hétfőn videokonferenciát fog folytatni a német tartományok miniszterelnökeivel.

A videokonferencián részt vesz az Európai Bizottság néhány biztosa és olyan vakcinagyártó vállalatok, mint a BioNTech/Pfizer és az AstraZeneca képviselői.

A tárgyalások fő témája természetesen a vakcinabeszerzés és a vakcinamennyiség esetleges növelése lesz. Vezető német politikusok és a véleményformálók egyaránt

nyomást helyeztek Berlinre, hogy növelje a rendelkezésre álló, koronavírus elleni vakcinák számát.

Mivel az oltásért felelős egészségügyi hatóság az AstraZenecát csak 65 év alatti személyeknek ajánlja, ezért Jens Spahn (CDU) szövetségi egészségügyi miniszter bejelentette, hogy változni fog az oltási terv, az új rendszer február 8-tól lép hatályba, részletek erről még nem szivárogtak ki.

Merkel korábban már jelezte, hogy érdeklődik a Szputnyik V orosz vakcina iránt, és közös gyártást is javasolt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin Forrás: AFP/John Macdougall

Spahn egészségnyi miniszter vasárnap, a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában pedig arról beszélt, hogy

– fűzte hozzá Jens Spahn.

Portugália

Ahogy arról beszámoltunk, Portugáliában katasztrofális a járványügyi helyzet. Ez annak tudható be, hogy

a lisszaboni baloldali kormány a karácsonyi időszakra enyhített a korábbi intézkedéseken.

Az idő előtti lazítások miatt a napokban azonban teljes zárást kellett bevezetni, az ország lakosai külföldre csak indokolt esetben utazhatnak. Portugália baloldali kormányfője elismerte: nagyot hibáztak, amikor nem vették komolyan a veszélyeket. A felelőtlen döntések miatt az ország mára több járványügyi mutatóban is a legrosszabbul áll az Európai Unióban.

Az 1 millió főre jutó fertőzöttek tekintetében a negyedik helyen áll az EU-ban, világszinten pedig a tízedik legrosszabb adatokat produkálja.

A karácsonyi-újévi étteremnyitások után átlagban naponta 13 ezer új fertőzöttet regisztrálnak,

a negatív csúcs január 28-án dőlt meg, 16 432 új fertőzöttel.

A halálozások mértéke is aggasztó, napi átlagban 300 fő hal meg a koronavírus szövődményeivel összefüggésben.

Antónia Costa szocialista miniszterelnök beismerte,

Az aktív fertőzöttek száma a december 29-i 65 457-ről január 31-re 181 623-ra emelkedett, az összefertőzöttek száma a december végi 400 ezerről pedig 720 ezer fölé nőtt.

Vasárnap Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette, hogy

Ausztria hajlandó segítséget nyújtani és betegeket átvenni Portugáliától, mert vasárnap már csak 7 darab szabad intenzív ágy volt a mediterrán országban.

Németország pedig néhány napja jelezte, hogy orvosokat fog küldeni Portugáliába.

Franciaország

A Radio France Internationale beszámolója alapján, január 31-től újabb szigorítások léptek életbe Franciaországban.

Párizs vasárnaptól utazási tilalmat vezetett be az Európai Unión kívüli államok polgárai számára, ezt azt jelenti, hogy csak az EU-ból lehet beutazni Franciaországba.

Kivételt az EU-n kívüliek számára a különleges, úgynevezett „vis maior" helyzet jelenthet. Az uniós polgáraira is alkalmaznak megkötéseket, a beutazást negatív koronavírusteszthez kötik, leszámítva azokat, akik a munkahelyük miatt naponta ingáznak Franciaország és egy szomszédos EU-s tagállam között.

A 20 ezer négyzetméternél nagyobb, élelmiszereket nem árusító bevásárlóközpontokat pedig bezárták.

Bezárásra került a híres párizsi Galeries Lafayette is, amelynek az igazgatója arról beszélt a Le Figarónak, hogy sürgős kormányzati segítségre van szüksége, mert 2020-ban a Galeries Lafayette bevételei 50 százalékkal csökkentek. Jean Castex miniszterelnök – aki pénteken bejelentette a szigorításokat – azzal indokolta ezeket, hogy

ez akkor 3000 körül volt, jelenleg 3158.

A franciaországi Perpignanban rave buli lett egy eredetileg engedélyezett, a korlátozások elleni tüntetésből, a végén több száz fiatal kezdett táncolni,

nagyrészükön azonban nem volt maszk.

Spanyolország

Aggasztónak nevezte a WHO sürgősségi ügyekért felelős vezetője a spanyol nagyvárosok járványügyi adatait, köztük a kórházak telítettségéről szóló számokat. Egyre több helyről érkeznek drámai hírek, Ibizán például már nem férnek el a koronavírusos betegek, a szomszédos szigetre, így csütörtökön Mallorcára kell átszállítani őket.

Mallorcán szombaton azonban tüntettek a turisztikai és vendéglátói szektorban dolgozók, hozzávétőlegesen 1000-en,

akik azért tiltakoztak, mert zárva vannak a vendéglők, bárok és a spotközpontok is. A szigeten nagyon sokan a turizmusból élnek.

Olaszország

Olaszországban abból lett néhány napja botrány, hogy nyilvánosságra került, egy a kormány számára összeállított titkos dosszié, amelyben a titkosszolgálat megállapítja, hogy

az egészségügyi tárca által naponta közölt járványadatok 40-50 százalékkal alatta vannak a valós számoknak.

A jelentés szerint a hivatalos számokkal ellentétben a járványgörbe nem ível lefelé olyan mértékben, ahogyan azt várták.

Sokan a jelentés kiszivárgásával hozzák összefüggésbe Giuseppe Conte kormányfő lemondását.

Ennek ellenére február elsejétől, azaz mától Olaszország egész területén feloldották a járvány miatt korábban elrendelt szigorú korlátozásokat, ami többek között azt jelenti, hogy újraindul a vendéglátás és újranyitnak a múzeumok, például a novembertől lezárt Vatikáni Múzeum és a Colosseum is. Az ország egyetlen régiója sem marad „vörös", vagyis kiemelten veszélyes, teljesen lezárt zónában. Egyes sajtókommentátorok szerint

Görögország

Görögországban február 1-től sor került a középiskolák megnyitására, annak ellenére, hogy Szalonikiben, a második legnépesebb görög városban

VASÁRNAP KIMUTATTÁK A KORONAVÍRUS DÉL-AFRIKAI VARIÁNSÁT.

Görögországban jelen van a Nagy-Britanniában kimutatott új változat is, eddig hivatalosan 173 embert fertőzött meg.

A járvány és az új vírusvariánsok terjedése miatt több térségben szigorítottak a korlátozásokon, köztük a fővárosban és környékén.

A legfertőzöttebbnek számító zónákban - például Leszboszon, Pátraszban és Míkonoszon -

A VÁSÁRLÁSI KORLÁTOZÁSOK MELLETT ÉJSZAKAI KIJÁRÁSI TILALMAT LÉPTETTEK ÉLETBE ESTE HAT ÉS HAJNALI ÖT ÓRA KÖZÖTT.

A fővárost, Athént is magában foglaló Attika régióban este kilenctől van kijárási tilalom.

Vasszilisz Kikiliasz egészségügyi miniszter hétfőn rendkívüli videókonferenciát tart, hogy megtervezzék az egészségügyi rendszer felkészítését az esetleges harmadik hullámra.

Belgium

Belgiumban továbbra is nagyon súlyos a helyzet.

Eddig több mint 21 ezren haltak meg az országban a koronavírussal összefüggésben, a lakosság arányát tekintve a legtöbben az Európai Unióban. A világon a második legérintettebb ország a 100 ezer főre jutó halálesetek tekintetében.

Néptelen a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér utascsarnoka, 2021. január 27-én Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Ahogy az Európai Unióban mindenhol, a Pfizer/BioNTech és a Moderna-vakcinagyártó szállítmányai is késnek, ami jelentősen befolyásolja a további oltási tervet. Bonyolítja a helyzetet, hogy a körzeti orvosok nem tudják a mai napig, hogy milyen ütemterv szerint kell majd oltaniuk, illetve kérésük ellenére bárhová kirendelhetik majd őket, ahelyett, hogy a háziorvosi rendelőkben oltanák a lakosságot. Az egész háziorvosi rendszer felbomlásától félnek mind az orvosok, mind a betegek.

Problémát fog okozni a migránsok nyilvántartásba vétele és oltási nyomon követése, ugyanis az afrikai bevándorlók között gyakran többen is ugyanazt a nevet használják, és sokszor hamis papírjaik vannak.

Svédország

A svéd fővárosban, Stockholmban olyan súlyossá vált a járványügyi helyzet, hogy

a helyi városháza híres, úgynevezett „kék termét", ahol a Nobel-díjjak átadása utáni ünnepségeket, bankettokat szokták rendezni, oltóközponttá alakították át.

A terem elég nagy, 1500 négyzetméter, így alkalmas oltóközpontnak.

Svédországban jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma, a karácsony körüli 410 ezerről 560 ezer fölé. Az aktív esetekről továbbra sem közölnek statisztikákat, a hallottak száma pedig a 11 600-hoz közelít.