200 ezer euró francia állami pénzt (közpénzt) elsikkasztott Lady Ly francia sztárrendező, ezért őrizetbe vették. A szalafista (szélsőséges muszlim) rendező korábban egy házasságtörő párt megkínzott, a férfit leöntötte benzinnel és meg akarta gyújtani. A bíróságon úgy védekezett, hogy a muszlim törvényeket megszegte a pár. Több év börtönt kapott. A Nyomorultak című film - amelynek egyik, a film dramaturgiája szerinti pozitív szereplője egy szélsőséges muszlim - világsikert aratott, Cannes-ban a zsűri nagydíjat kapta, az év francia filmje lett (César-díj) és Oscar-díjra is jelölték. A szélsőséges filmnek egyébként csak címében - és a végén egy didaktikus felirattal - van köze Victor Hugo humanista, halhatatlan remekművéhez. 

A V4NA nemzetközi hírügynökség tudósítása szerint a következő történt:

Az elsőgenerációs, mali bevándorló, Lady Ly ellen a vád ellene pénzmosás, sikkasztás és a társadalmi javakkal való visszaélés. Ladj Ly a 72. cannes-i filmfesztivál nagy felfedezettje, a francia külvárosokban tapasztalható rendőri erőszakról készített, vitatható szellemiségű, a szélsőséges muszlim világot is védő Les misérables (A nyomorultak) című első játékfilmjével megnyerte a zsűri nagydíját 2019-ben.

Ladj LyForrás: AFP/Joel Saget

A 20 minutes értesülései alapján a rendezővel kapcsolatban még tavaly év elején kezdtek el nyomozni a hatóságok, miután a pénzügyminisztérium égisze alá tartozó Tracfin adócsalás-, pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás- elleni hírszerző szolgálat felfigyelt a férfi gyanús pénzügyi tranzakcióira különféle offshore cégekkel. A történtekről beszámoló Le Parisien napilap értesülései szerint nem kevesebb, mint 200 000 eurót sikkasztott el Ladj Ly, ezért az általa alapított Cité des Arts Visuels nevű egyesület székhelyén és a rendező otthonában is házkutatást tartott a rendőrség január végén. Bár az egyesület nemes célokat szolgál, ugyanis az égisze alatt működő Kourtrajmé iskola ingyenes filmművészeti képzést biztosít kortól és képzettségtől függetlenül, vezetője és alapítója, Ladj Ly mégsem olyan jótét lélek, mint amilyennek mutatta magát.

A rendőrség most azt próbálja kideríteni, hogy az egyesületnek juttatott támogatások egy részét nem költötték-e az alapszabállyal kapcsolatos tevékenységtől eltérő dolgokra. Azt is vizsgálják továbbá, hogy a pénzügyi visszaélésekben milyen szerepe volt az egyesületet alapító filmrendezőnek és fivérének. A fivérek jogi képviselője, Julia Minkowski szűkszavúan csak annyit nyilatkozott a sajtónak, hogy ügyfelei tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.

A Le Parisien információi alapján a Ladj Ly által alapított filmművészeti iskola tavaly októberben aláírt egy megállapodást a Netflix-szel, ennek értelmében ingyenes, mindenki számára elérhető képzést biztosítanak, melyet részben állami, részben magánbefektetők által nyújtott anyagi támogatásból finanszíroznak. A Netflix ezen felül három kisfilm elkészítését is finanszírozza, melyeket az iskola által kiválasztott tanulócsoportok készítenek el.

A Le Parisien felidézte, hogy 2011. március 2-án a rendezőt három év börtönre ítélték emberrablás és jogtalan fogvatartás miatt.

A filmrendező azonban nem csak a filmes szakmában elért sikereinek köszönheti ismertségét Franciaországban. Rendkívül jó viszonyban van az egyik legismertebb radikális baloldali aktivistával, Assa Traoré-val, aki a francia George Floyd-ként is emlegetett, 2016-ban rendőri intézkedést követően meghalt visszaeső bűnöző, Adama Traoé nővére. Assa Traoré minden létező alkalmat megragad arra, hogy tüntetést vagy egyéb megmozdulást szervezzen, ahol szidhatja a rendőröket és előadhatja szélsőséges nézeteit.

2020 júniusában is együtt vettek részt Párizs 10. kerületében egy sajtótájékoztatón, ahol a rendező filmtanodájának hallgatói által készített, Adama Traoré-t ábrázoló gigantikus falfestmény előtt Ladj Ly az igazságszolgáltatást szidta és arról szónokolt, hogy milyen méreteket ölt a rendőri erőszak. Elmondása alapján több mint húsz éve filmezi a kerületében előforduló rendőri erőszakot, hozzátéve, hogy fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság és reméli, hogy az igazságszolgáltatás teszi majd a dolgát.

Most szerencséje van: ezúttal a francia igazságszolgáltatás tette a dolgát és őrizetbe vitték a sikkasztó (korábban jogerősen elítélt) bűnözőt.