Szlovákia várhatóan megkezdi a tárgyalást a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) - közölték kedden szlovák vezetők.

Az európai uniós tagállamok közül eddig csak Magyarország engedélyezte a Szputnyik V védőoltás alkalmazását. Az EMA február elején közölte, hogy még nem kapta meg az európai piacra vonatkozó engedélyezési kérelmet az orosz vakcinára.
Eljött az ideje, hogy a kormány elkezdje a tárgyalásokat az orosz féllel a Szputnyik V szállításáról" - írta a Facebook közösségi portálon Igor Matovic szlovák miniszterelnök, aki közölte, hogy kormánya ezt csütörtök reggel fogja megvitatni.

Én támogatom. Ez nagyszerű védőoltás nagy hatékonysággal. Eddig az EU-ban csak Magyarországon használják, és nem látom az okát, hogy mi miért ne tennénk ezt" - tette hozzá.

Marek Krajci egészségügy-miniszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a vakcinát akkor lehet használni, ha biztonságosnak találják.

Közölte: a helyi egészségügyi hatóságok előbb megbizonyosodnak arról, hogy a vakcina gyártása valóban megfelelő-e.
Andrej Babis cseh kormányfő korábban azt mondta, hogy Magyarországhoz hasonlóan Csehország is engedélyezi a védőoltást, majd később közölte, hogy országa megvárja az EMA engedélyét.