A koronavírus dél-afrikai mutációja által különösen sújtott tiroli Schwaz kerület további 100 ezer adag többletoltóanyagot kap az Európai Uniótól - jelentette be Sebastian Kurz kancellár szerdán.

Sebastian Kurz kancellár elmondta, hogy a legnagyobb veszélyt jelenleg a dél-afrikai mutáció jelenti, mely szinte kizárólag a tiroli Schwaz kerületben jelent meg nagy számban, és vált a kerület ezzel nemcsak Ausztriában, hanem Európában is gócponttá. Hozzátette, a tartomány az elmúlt hetekben mindent megtett azért, hogy egyfelől az adott területen belül, másfelől kontroll alatt tartsák az agresszívebb vírusmutációt.

A kancellár úgy fogalmazott: maga sem hitte, hogy a meghozott intézkedésekkel és a tesztelés kiterjesztésével nem csupán kordában tartani, de csökkenteni is sikerül a dél-afrikai mutáció jelenlétét. Az adatok szerint 200-ról 100 alá tudták szorítani az aktív esetek számát Tirolban.

Sebastian Kurz osztrák kancellárForrás: MTI/AP/Ronald Zak

Bejelentette továbbá, hogy az Európai Bizottsággal való egyeztetések következtében Tirol 100 ezer adag többletoltóanyagot kap a BioNTech/Pfizer vakcinából. Egyúttal hazai és nemzetközi szakemberek részvételével átfogó kutatás indul Schwaz körzetben, hogy nyomon kísérjék, mennyire hatásos a BioNTech/Pfizer oltóanyaga a dél-afrikai, illetve a mindenkori mutációk ellen. Ezt ugyanis eddig csak klinikai vizsgálatok igazolták.

Kurz köszönetét fejezte ki Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, aki előmozdította, és lehetővé tette Ausztria számára, hogy egyrészt többletoltóanyagot kaphasson, másrészt elindulhasson ez az Európa számára is jelentőséggel bíró átfogó kutatás a vakcina hatékonyságáról a dél-afrikai, illetve egyéb vírusmutációk ellen.

Günther Platter tiroli tartományfőnök rendkívülinek nevezte a lehetőséget, hogy a többletoltóanyaggal a kerület teljes populációját soron kívül olthatják, és a lakosság együttműködését kérte. A védekezés három fő elemeként a tesztelést, a következetes kontaktkutatást és az oltást nevezte meg. Célként pedig a vírusmutáció teljes visszaszorítását, illetve a kiutazási korlátozások mielőbbi feloldását.
Tirolban február 12-e óta van érvényben, hogy csak az hagyhatja el a tartományt, aki negatív koronavírusteszttel rendelkezik. Különösen érvényes ez a vírusmutáció által sújtott Schwaz kerületre, és annak egyes településeire.

Eközben Németország szerdán bejelentette, hogy március 17-éig meghosszabbítja a vírusmutációs területté nyilvánított Tirollal és Csehországgal szemben február közepe óta érvényben lévő beutazási korlátozásokat. Ennek értelmében továbbra is csak német állampolgárok, Németországban állandó lakhellyel rendelkezők, az áruforgalomban részt vevők, illetve azok az ingázók léphetnek be az országba, akik úgynevezett "rendszerszintű" munkakörben látnak el nélkülözhetetlen feladatot. A belépés feltétele minden esetben egy negatív koronavírusteszt.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 2553 embernél mutatták ki a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 465 322 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma 1415, az intenzív kezelésre szorulók 313-an vannak. A vírusfertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 20 beteg halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8625-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 435 669.