Majdnem minden új fertőződést a brit mutáns okoz Németországban

németország, koronavírus
Védőmaszk viselésére felszólító tábla Münchenben 2021. március 23-án, a koronavírus harmadik hulláma idején.
Vágólapra másolva!
Németországban is kiszorította az új típusú koronavírus első változatait a Nagy-Britanniában felbukkant mutáció, és már majdnem minden új fertőzött szervezetébe ez a kórokozófajta jut be a Robert Koch közegészségügyi intézet csütörtökön ismertetett vizsgálata szerint.
Vágólapra másolva!

A B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat részaránya 88 százalékos volt a március utolsó hetében megvizsgált pozitív mintában.

Ez a mutáció robbanásszerű szétterjedését jelzi.

Aránya március elején 40 százalékos, február elején 6 százalékos volt. Először január elején mutatták ki Németországban.

Védőmaszk viselésére felszólító tábla Münchenben 2021. március 23-án, a koronavírus harmadik hulláma idején Forrás: MTI/EPA/Lukas Barth

Az RKI közleményében kiemelte, hogy a B.1.1.7 előlépése domináns vírusváltozattá aggasztó, mert az eddigi tudományos ismertek szerint jóval fertőzőképesebb, és valószínűleg súlyosabb lefolyású Covid-19-hez - a SARS-CoV-2 által okozott betegséghez - is vezet, mint a többi vírusváltozat.

Ezzel kapcsolatban az intenzív és baleseti ellátási területen dolgozó orvosok érdekképviseletének (DIVI) szakmai vezetője, Christian Karagiannidis egy csütörtöki lapinterjúban kiemelte, hogy egyre többen kerülnek intenzív osztályra Covid-19-cel.

- fejtette ki a DIVI szakmai vezetője a Rheinische Post című lapban.

Néptelen Frankfurt népszerű Alt-Sachsenhausen szórakozónegyedének egyik utcája 2021. március 21-én, a koronavírus harmadik hulláma idején Forrás: MTI/AP/Michael Probst

A szövetségi kormány a járványlassító intézkedések mellett a az oltási kampány kiterjesztésével is igyekszik megakadályozni az ellátórendszer túlterhelődését. Jens Spahn egészségügyi miniszter ugyancsak csütörtökön berlini tájékoztatóján elmondta, hogy

húsvét után a háziorvosi praxisok is bekapcsolódnak a munkába.

Oltóanyagot egyelőre 35 ezer praxis rendelt. Az első héten együttvéve 940 ezer adagot kapnak.

- mondta a miniszter hozzátéve, hogy fokozatosan egyre több vakcina jut majd az országszerte 340 oltási központ munkáját kiegészítő háziorvosi praxisoknak, így április utolsó hetében már több mint hárommillió adag oltást adhatnak be.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter megválaszol egy kérdést a képviselői kérdések és azonnali válaszok idején a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. február 24-én Forrás: MTI/EPA/Filip Singer

A január végén elkezdett kampányban csütörtökig 13 772 656 adag oltást adtak be Németországban.

Legalább egy adagot 9 620 262 ember kapott, mindkét adagot pedig a lakosság nagyjából 5 százaléka, 4 152 394 ember.

Az RKI adatai szerint az utóbbi 24 órában 24 300 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem tízszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 22 657-hez képest.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 833 173 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

Járókelők München belvárosában 2021. március 16-án Forrás: NurPhoto via AFP/Alexander Pohl

Ugyanakkor a Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma 201-re csökkent az egy héttel korábbi 228-ról. Ez a legidősebb korosztályokra és a leginkább veszélyeztetett csoportokra összpontosító oltási kampány előrehaladásának tulajdonítható a szakértők szerint.

Az új halálesetekkel 76 543-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

A DIVI legutóbbi, szerdai összesítése szerint országszerte 3680 embert ápolnak az intenzív osztályokon a Covid-19 miatt.

Ez csaknem harmincszázalékos növekedés az egy héttel korábbi 2898-hoz képest.

A Covid-19 miatt intenzív osztályon fekvők 55 százaléka, 2026 ember szorul gépi lélegeztetésre.
Kimutatásuk szerint országszerte 23 991 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 3301 ágy szabad.

- áll a szervezet jelentésében.