Az utóbbi hetekben megszaporodtak azok az esetek Franciaországban, amikor rendőrök és közeli hozzátartozóik fotóit tűzték ki bűnözők épületek külső falaira, vagy lakóházak auláiban közszemlére. Mindennaposak a rendőrök elleni erőszakos támadások, főleg a migránsnegyedekben. Mindez különösen drámai hangsúlyt kap péntek óta: egy tunéziai bevándorló, aki 10 évig illegálisan élt Franciaországban, berontott egy Párizs melletti rendőrőrsre, Allah Akbart üvöltött, és elvágta egy 49 éves kétgyermekes rendőrnő torkát. Miután 20 francia tábornok nyílt levelet írt a helyzet tarthatatlanságáról, a szocialista hadügyminiszternő a tábornokok ellen fordult, és kirúgással fenyegeti a még aktív katonákat.

Legutóbb Grenoble külvárosában, Échirolles-ban találtak egy ház külső falára ragasztott fotót, amely három helyi rendőrt ábrázolt egyenruhában, a fotón azzal a felirattal, hogy „élve vagy halva".

Egy munkája miatt a kerületben járó ápolónő vette észre a plakátot, és ő értesítette a rendőrséget, nem a környék lakói. A nyomozás megkezdődött, ha a plakát készítőit megtalálják, három év börtönt kaphatnak a rendőrök fenyegetése miatt.

IllusztrációForrás: AFP/Jean-Philippe Ksiazek

A francia ellenzéki politikusok által sokat bírált  igazságszolgáltatás azonban nagyon elnéző a rendőrök életére törő bűnözőkkel, április 18-án egy bírósági ítélet miatt lettek dühösek a francia rendőrök, amikor nyolc olyan bűnözőt mentettek fel a vádak alól, akik korábban Viry-Châtillon városában felgyújtottak egy rendőrökkel teli rendőrautót.

Grenoble városában – a mostani esettől eltekintve is – rendszeresek a rendőrök ellen elkövetett erőszakos támadások.

Áprilisban három alkalommal lőttek ki tűzijátékokat járőröző rendőrökre, volt, hogy egy ötvenfős banda támadta meg a rendőröket.

A rendőrök elleni agresszivitás és a bevándorlás szoros kapcsolatban van Franciaországban. A migránsnegyedekbe kihívott rendőröket rendszeresen petárdákkal lövik, vagy éppen felgyújtják a rendőrautókat. 

A pénteki kegyetlen rendőrgyilkosság után 20 francia tábornok felhívást tett közzé, hogy polgárháború előtt áll Franciaország, ha nem oldja meg a francia állam a rendőrök elleni erőszakot és a bevándorlás megfelelő kezelését. A nagy hatású nyílt levél következménye: Macron kormánya a tábornokok ellen fordult, Florence Parly hadügyminiszternő, korábbi szocialista politikus pedig bejelentette, hogyha aktív tábornokok is vannak az aláírók között, akkor büntetésre számíthatnak. Azaz, nem a bűnnel foglalkoznak, hanem azokkal, akik a bűnre - kemény hangon - felhívják a figyelmet. 

Florence Parly, francia hadügyminiszternőForrás: AFP/Safin Hamed

De van más példa. Amikor az egyébként erőskezűnek nehezen nevezhető belügyminiszter két hete azt javasolta, hogy a rendőrök elleni erőszakot automatikusan börtönnel kell büntetni, a jogvédők és az elnök körüli baloldali politikusok, kormánytagok és tanácsadók egymást túlkiabálva kezdtek tiltakozni. A javaslatból természetesen nem is lesz semmi.

Franciaországban 2012, azaz Francois Hollande elnöksége óta az állam képtelen harcolni az illegális migráció és következményei ellen, valóban érdemi törvényt nem tettek a bevándorló hátterű, muszlim terrorizmus ellen sem. Változatlanul késik az a törvény, amely kiutasítana az országból minden olyan bevándorlót, aki a titkosszolgálat szerint terroristagyanús. A szocialista elnök, Francois Hollande kormányában volt egyébként gazdasági miniszter Macron. Ő a szociális kérdésekben teljesen érzéketlen, adópolitikája például a gazdagokat segíti, de a bevándorlás kérdésében tipikusan baloldali álláspontot képvisel. Így az ő elnöksége alatt sem változott az állam határozatlansága a migrációval és a terrorizmussal szemben. Tettekben semmiképp.