Az indiai koronavírus-variáns gyorsabban terjed, tehát fertőzőbb az eredeti koronavírusnál. Többek között Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Görögországból és Olaszországból jelentették már a vírust.

A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst - amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először - összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A legtöbb ilyen DNS-kódsort Indiából, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Szingapúrból töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisba, de például Görögországból, Svájcból, Belgiumból és Olaszországból is  - írta a WHO heti jelentésében.

Több országban is kimutatták már az indiai varinást, többek között Olaszországban és Svájcban isForrás: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége. Míg a WHO korábban csupán "érdekes variánsnak" nevezte az indiait, most már "aggasztónak", ami arra utalhat, hogy veszélyesebb.

A variánssal kapcsolatban azonban még van több megválaszolatlan kérdés. A járvány indiai felgyorsulása mögött nemcsak ennek a változatnak a megjelenése állhat, hanem a járványügyi intézkedések be nem tartása,  például a tömegrendezvények engedélyezése - jegyezte meg a világszervezet.