A magyar kormányt és Magyarországot érő brüsszeli támadásokról rendszeresen beszámoló francia jobboldali hetilap, a Valeurs Actuelles rövid összefoglalóban tájékoztatta olvasóit az Orbán Viktor által szerdán bejelentett magyar népszavazási kezdeményezésről, annak céljáról és a referendumban tervezett kérdésekről.

A Franciaországban kevés nyilvánossághoz jutó jobboldali, konzervatív értékrendet támogató francia emberek a közéleti-politikai magazin online felületén véleményt mondhattak a magyar kormány döntéséről és a népszavazásról.

Sokan nem titkolták véleményüket a brüsszeli LMBTQ-lobbi által Magyarország ellen kötelezettségszegés címén indított ideológiai hadjárattal és zsarolással kapcsolatban sem.

A francia kommentelők a következőképpen vélekednek erről a témakörről:
Az Európai Bizottság nem sokat törődik a gyerekek jogával. A Magyarországon elfogadott törvény sehogy nem sérti az LMBT-jogokat, csak elutasítja a gyerekek körében terjesztett propagandájukat, hogy megvédje őket. A törvény szándékos kiforgatásáról, egy ideológiai támadásról van szó, és ez sehogy nem fér össze egyetlen uniós alapító okirattal sem – írja egyikük, a cathe2 nevű felhasználó.

Milyen sok francia érezné magát biztonságban és bízna a jövőben, ha nekünk is olyan vezetőnk lenne, aki szívvel-lélekkel a nemzetéért harcol. Ugyanez az érzés hiányzik nekünk nagyon itt, Franciaországban – írja miche3.

Derék legény, Monsieur Orbán. Ami engem illet, szeretném ideológiai alapon kérvényezni a magyarországi bevándorlásomat – írja donov2.

Na, és mikor lesz ugyanilyen népszavazás Franciaországban is? Csak álmodozhatunk róla – kommentálja 2pour2

Az URSS után (Szovjetunió) most az EURSS-t (Európai Uniót) kapták a nyakukra, ami ugyanolyan veszélyes– írja harrys.

Az Unió tagállamai egyértelműen féltékenyek. Mert csak egy kormányfő törődik a nemzetével, és hoz meg olyan bátor döntéseket, amelyet a többi 26 ország nem mer. Ehhez pedig bátorság kell! – írja chris3

Talpra, magyar! És nektek megadatik az, hogy a kormányotok nem csinál konfettit a referendum eredményéből, ahogy nekünk kellett nemrégiben ezt a szégyent megérni és végignézni Franciaországban– emlékeztet rá Ils ont des yeux...

Ez így van rendjén. Döntsenek a magyar emberek, és ne az európai progresszívek. Bravó, Monsieur Orbán!– írja écusette de noireuil.

Bravó, Orbán! Egy igazi államférfi!– vélekedik jeanp1.