Egy amerikai férfi a vád szerint összesen nyolc embert gyilkolt meg ázsiai masszázsszalonokban. Ma a bíróságon négy gyilkosságot beismert, ami miatt négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre fogják ítélni. A többi ember meggyilkolása miatt halálbüntetést fog rá kérni az ügyészség, mert álláspontjuk szerint a származásuk és a nemük miatt ölte meg őket.

Robert Aaron Long a bíróság előtt beismerte, hogy négy emberrel végzett 2021. március 16-án a Georgia államban található Cherokee megyében, Atlantától mintegy 60 kilométerre.

A férfi elfogadta az ügyészség által kínált megállapodást, aminek értelmében majd négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre, valamint 35 év további büntetésre ítélik a feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.

A 22 éves Long ellen négy másik gyilkosság miatt is vádat emeltek, az újabb áldozatokat a vád szerint még aznap, két másik masszázsszalonban ölte meg, a szintén Georgia államban lévő Fulton megyében.

Az áldozatok közül hatan ázsiai nők voltak, a férfi tettét azonban ezen ügyben nem gyűlöletbűncselekményként kezelték, pedig a sajtóhírekben eleinte erről írtak, különösen azért, mert a Kínából indult koronavírus-járvány alatt gyakorivá váltak az ázsiaiak elleni támadások az Egyesült Államokban.

A Fulton megyei ügyészség ugyanakkor közölte, hogy abban az ügyben gyűlöletbűncselekmény miatt is vádat fognak emelni, ugyanis Long a származásuk és a nemük miatt vette célba az áldozatokat, és halálbüntetést fognak rá kérni.

Long bevallása szerint azért gyilkolt, mert nem tudta összeegyeztetni szexfüggőségét a kereszténységével.