Rendőröket vernek, gyújtogatnak a védettségi kártya ellen tüntetők Párizsban - videó

francia koronavírus korlátozások elleni tüntetés, Franciaország, tüntetés, 2021
French riot mobile gendarmes face protesters, some wearing yellow vests, during a demonstration against the compulsory vaccination for certain workers and the mandatory use of the health pass called by the French government in Paris on July 24, 2021. - Since July 21, people wanting to go to in most public spaces in France have to show a proof of Covid-19 vaccination or a negative test, as the country braces for a feared spike in cases from the highly transmissible Covid-19 Delta variant. (Photo by Sameer Al-DOUMY / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban ismét országos tüntetéseket tartanak a védettségi igazolvány ellen. A tüntetők közé erőszakos szélsőbaloldali aktivisták is keveredtek. Összeverekedtek a rendőrökkel. Három rendőr megsérült, egyikőjüket majdnem meglincselték, Marseille-ben pedig újságíróra támadtak. A helyszíni tudósítók arról számoltak be, hogy Párizsban a legrosszabb a helyzet, ahol a rendőrök könnygázt is bevetettek, amire a tüntetők petárdák kilövésével válaszoltak.
Vágólapra másolva!

A mostani országos tüntetések némiképp különböznek az eddigi oltásellenes megmozdulásoktól, hiszen a tömeghez csatlakoztak a sárga mellényesek és szélsőbaloldali aktivisták is. A Le Figaro szerint Párizs mellett Montpellier, Nice, Lyon és Marseille városában is utcára vonultak a szélsőbaloldali tüntetők, akik a védettségi igazolvány bevezetése ellen demonstráltak.

Az eddigi megmozdulásokra is jellemző volt, hogy az oltásellenes tüntetők közé olyan szervezetek emberei is csatlakoztak, mint például a radikális baloldali antifa.

A szervezők nem kaptak hatósági engedélyt a rendezvény megtartására, az emberek pedig többszöri felszólításra sem tértek haza. Párizsban már a kora délutáni órákban is voltak összecsapások az oltásellenesek és a rendőrök között, eddig összesen három rendőr sérült meg, az egyiket evakuálni kellett, miután eszméletét vesztette.

A radikális baloldali tüntetők kukákat gyújtogatnak, tűzijátékokkal és petárdákkal támadtak a rendőrökre, autókat rongáltak meg, több helyszínen voltak dulakodások. Párizs utcái valóságos háborús övezetre hasonlítanak, miután a rendőrök megkezdték a tömeg feloszlatását a Bastille-nál.

Az egyik demonstráció főszervezői szerint sikeresek voltak a szombati megmozdulások, így várhatóan jövő hétvégén is folytatódik majd az országos oltásellenes mozgalom.

Eközben Franciaországban egyre inkább romlik a járványhelyzet. Az elmúlt négy napban folyamatosan 24 ezer fölött volt a naponta regisztrált új megbetegedések száma, és ismét emelkedésnek indult a halottak és a kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek száma. A romló francia járványügyi adatok legfőbb oka, hogy kevés az oltóanyag az országban, emellett pedig rendkívül sok a vírustagadó, akik aránya folyamatosan növekszik. Alacsony az átoltottság Franciaországban - akik kórházba kerültek, azok közül szinte senki sem kapott oltást.

A francia parlament a járvány visszaszorításának érdekében elfogadta, hogy hétfőtől oltási igazolványhoz kötik többek között az éttermek látogatását, illetve a belföldi utazást is. Emellett kötelezővé tették az egészségügyi dolgozók beoltását is, akiknek szeptember 15-ig kell felvenniük a vakcinát. Augusztus 9-étől pedig újabb szigorításokat vezetnek be. Több régióban vagy éppen Nizzában az utcán is kötelező ismét a maszk, egyes helyeken pedig ismét kijárási tilalom várható.

Franciaország az egyik legalacsonyabban átoltott ország az egész Európai Unióban.