Fokozódik a migrációs nyomás a bolgár-török határon

bulgáriába küldött frontex bulgária határ
Border police stand guard next to a border fences which are planned to be built on the Bulgarian border with Turkey, near the village of Golyam Dervent on November 28, 2013. Bulgaria, the European Union's poorest member, has been overwhelmed by the arrival this year of almost 10,000 refugees 60 percent of them Syrians fleeing civil war crossing over illegally from Turkey. AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV / AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
Vágólapra másolva!
Növekszik a migrációs nyomás a bolgár-török határon - állapította meg pénteken egy sajtótájékoztatón Rumen Radev bolgár elnök, aki látogatást tett a határtérségben.
Vágólapra másolva!

"A migrációs nyomás növekszik, ennek oka pedig az, hogy a tálibok visszaszerzik az ellenőrzést Afganisztán felett, ami az Európába irányuló migráció növekedéséhez vezet.

Bulgária határa egyben az EU külső, szárazföldi határa, és útjába esik ennek az áradatnak.

Ez számunkra is fokozott kockázatot jelent, ezért döntöttem úgy, hogy személyesen szemlélem meg a határon kialakult helyzetet"

- mondta Radev.

Növekszik a migrációs nyomás a bolgár-török határon, mondta Rumen Radev bolgár elnök, aki látogatást tett a határtérségben - a kép illusztráció Forrás: AFP/Aris Oikonomou

Az elnök méltatta a határrendőrség szakszerűségét a bolgár határok védelmének megszervezésében, de rámutatott arra, hogy

a határőröknek további támogatásra van szükségük a hatékony munkavégzés érdekében.

"Vannak konkrét intézkedések, amelyeket meg kell hozni. Arra számítok, hogy sikerül egyetértésre jutnunk mindezen ügyekben a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó konzultatív tanács hétfői ülésén.

"Számítok az EU segítségére is egy operatív cselekvési terv kidolgozásában (az illegális bevándorlás elleni küzdelem és az EU határainak védelme érdekében), tekintettel a fokozódó migrációs nyomásra" - jelentette ki.

"A migrációs nyomás növekszik, ennek oka pedig az, hogy a tálibok visszaszerzik az ellenőrzést Afganisztán felett, ami az Európába irányuló migráció növekedéséhez vezet" - jelentette ki Rumen Radev bolgár elnök - a kép illusztráció Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Radev beszélt arról is, hogy

több helyen szükség van a határkerítés helyreállítására, valamint az integrált ellenőrzési rendszer működőképességének biztosítására.

Az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében Bulgáriában már korábban pótlólagos rendőri és csendőri erőket vezényeltek, valamint szükséges technikát küldtek a határra.