Növekszik a migrációs nyomás a bolgár-török határon - állapította meg pénteken egy sajtótájékoztatón Rumen Radev bolgár elnök, aki látogatást tett a határtérségben.

"A migrációs nyomás növekszik, ennek oka pedig az, hogy a tálibok visszaszerzik az ellenőrzést Afganisztán felett, ami az Európába irányuló migráció növekedéséhez vezet.

Bulgária határa egyben az EU külső, szárazföldi határa, és útjába esik ennek az áradatnak.

Ez számunkra is fokozott kockázatot jelent, ezért döntöttem úgy, hogy személyesen szemlélem meg a határon kialakult helyzetet"

- mondta Radev.

Növekszik a migrációs nyomás a bolgár-török határon, mondta Rumen Radev bolgár elnök, aki látogatást tett a határtérségben - a kép illusztrációForrás: AFP/Aris Oikonomou

Az elnök méltatta a határrendőrség szakszerűségét a bolgár határok védelmének megszervezésében, de rámutatott arra, hogy a határőröknek további támogatásra van szükségük a hatékony munkavégzés érdekében.

"Vannak konkrét intézkedések, amelyeket meg kell hozni. Arra számítok, hogy sikerül egyetértésre jutnunk mindezen ügyekben a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó konzultatív tanács hétfői ülésén.

"Számítok az EU segítségére is egy operatív cselekvési terv kidolgozásában (az illegális bevándorlás elleni küzdelem és az EU határainak védelme érdekében), tekintettel a fokozódó migrációs nyomásra" - jelentette ki.

"A migrációs nyomás növekszik, ennek oka pedig az, hogy a tálibok visszaszerzik az ellenőrzést Afganisztán felett, ami az Európába irányuló migráció növekedéséhez vezet" - jelentette ki Rumen Radev bolgár elnök - a kép illusztrációForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Radev beszélt arról is, hogy

több helyen szükség van a határkerítés helyreállítására, valamint az integrált ellenőrzési rendszer működőképességének biztosítására.

Az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében Bulgáriában már korábban pótlólagos rendőri és csendőri erőket vezényeltek, valamint szükséges technikát küldtek a határra.