Újraindult a forgalom a kabuli repülőtéren

GÁNI, Asraf
Kabul, 2021. augusztus 16. A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáját elözönlő emberekről. A tömeg oszlatására az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azt követően lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Augusztus 15-én a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták. MTI/EPA/Maxar Technologies
Vágólapra másolva!
Újraindult a forgalom a kabuli nemzetközi repülőtéren - jelentette be Hank Taylor amerikai tábornok hétfőn a Pentagonból.
Vágólapra másolva!

A helyzet a repülőtéren, amelynek kifutópályáit az Afganisztánból menekülni próbáló emberek ezrei ellepték, olyannyira súlyossá vált, hogy hétfő délután több órára fel kellett függeszteni a járatok indítását és fogadását.

Több száz, Afganisztánból menekülni akaró civil hatolt be a kabuli nemzetközi repülőtérre,

a kialakult káoszban legalább hét ember meghalt.

Néhányan azután lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt.

A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáját elözönlő emberekről Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

Azt követően, hogy újraindult a forgalom a repülőtéren

leszállt a német légierő A400M típusú szállító repülőgépe.

Feladata a német állampolgárok evakuálása Afganisztánból - közölték biztonsági források.
Korábban a művelet megvalósítása a légikikötőben kialakult a kaotikus jelenetek miatt késett.
Berlin ígéretet tett arra is, hogy segít annak a sok afgánnak, akik különböző minőségben dolgoztak a német kormánynak, beleértve a katonai műveleteket is, és akiket most a tálibok üldöznek.

Az üzbég főváros, Taskent az evakuálás német központja. A Kabulból érkező járatok először ott állnak meg, majd az utasok polgári járatokkal utaznak tovább Németországba.

Németország több A400M típusú szállító repülőgépet küldött a térségbe.