Havazást, áradásokat okoz a pusztító vihar Kaliforniában - videó

Észak-Kalifornia, időjárás, eső, vihar,
CORTE MADERA, CALIFORNIA - OCTOBER 24: Cars drive through flooded a section of Highway 101on October 24, 2021 in Corte Madera, California. A Category 5 atmospheric river is bringing heavy precipitation, high winds and power outages to the San Francisco Bay Area. The storm is expected to bring anywhere between 2 to 5 inches of rain to many parts of the area. Justin Sullivan/Getty Images/AFP (Photo by JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Sárcsuszamlásokat és villámárvizeket okozott az Észak-Kaliforniában tomboló vihar, amely vasárnap csapott le San Franciscóra és környékére. A szél letépte az elektromos vezetékeket, a kidőlt oszlopok autókat törtek szét, a lakókat evakuálni fogják. Az amerikai államban nem is olyan régen még az erdőtüzek okoztak súlyos természeti károkat.
Vágólapra másolva!

Az erős vihar sárcsuszamlásokat váltott ki és elektromos vezetékeket szakított le, miközben a szél San Franciscót is elérte.

Az áradást hozó eső és erős szél kísérte időjárási jelenség egy légköri folyó, amely a Csendes-óceán felől behúzódó hosszú és széles nedvességtömeg, amely az előrejelzések szerint a következő napokban dél felé fog haladni.

Helyenként akár 25 centiméternyi eső hullhat a nyugati partvidéken

- mondta Marc Chenard meteorológus a nemzeti meteorológiai szolgálattól.

A San Franciscó-i öböl térségéből áradásokat jelentettek, Berkeley-ben utcákat zártak le. Vasárnap reggel a San Franciscótól északra fekvő Tamalpais-hegyen az előző 12 óra alatt több mint 15 centiméternyi csapadék hullott - közölte a meteorológiai szolgálat a Twitteren.

Mintegy 240 kilométerrel északabbra a kaliforniai autópálya-rendőrség lezárta a 70-es állami utat Butte megyében a sárcsuszamlások miatt.

A heves időjárási csapás Kalifornia történetének legforgalmasabb erdőtűzszezonját követi,

és fokozza a hirtelen áradások veszélyét. A régió nagy részén súlyos, szélsőséges vagy kivételes szárazság uralkodik az amerikai szárazságfigyelő intézet szerint. A leégett területeken a víz gyorsabban elfolyik, így ott a legnagyobb a hirtelen áradások, a villámárvizek kockázata - mondta Chenard.

A San Franciscótól északkeletre, a Sierra Nevada hegységben található, rögös hegységben keletkezett tűz - az állam történelmének második legnagyobb erdőtüze - által letarolt 230 670 hektárnyi terület egyes részeiről már többször jelentettek sárcsuszamlásokat - tette hozzá Chenard.

Az óránkénti 97 kilométert meghaladó széllökések San Franciscóban és Sacramento környékén áramkimaradásokat idéztek elő. A Twitter közösségi oldalra a lakosok által feltett fényképeken az volt látható, hogy

a kidőlt közműpóznák autókat törtek össze és elzárták az utakat.

A térségben akár 13 centiméternyi eső is lehet.

Egyes helyeken a helyi hatóságok evakuálásra szólítják fel lakosokat. Azt írták ha veszélyben érzi magukat, ne tétovázzanak. Ha lekésték a megfelelő menekülési pillanatot,

menjenek magasabban fekvő területre.

Sacramentóban homokzsákokat osztogattak és evakuációs központokat nyitottak. A helyi katasztrófavédelmi hivatal óvatosságra intette a lakosokat.

Chenard szerint a magasabban fekvő területeken havazás várható. A ciklon vasárnap este és hétfőn fokozatosan dél felé mozdul el Közép-Kalifornia felé.