Az Amerikai Egyesült Államok gazdaságába vetett bizalom egyre inkább gyengül Biden elhibázott politikáinak következtében. Joe Biden kormánya állandóan azt hangoztatja, hogy az ország gazdasága jól működik, miközben sorra dőlnek meg a negatív rekordok. Egy friss Gallup felmérés szerint pártállástól függetlenül az amerikaiak 68 százaléka szerint rossz irányba tart az ország gazdasági helyzete.

Egy szerdán közzétett Gallup felmérés szerint egyre több amerikai azon a véleményen van, hogy az Egyesült Államok gazdasága egyre rosszabb helyzetben van.  

Egekben az infláció is. A polgárok szerint nem jó irányba tart az Egyesült Államok gazdaságaForrás: AFP/Jim Watson

A közvéleménykutatás eredménye szerint míg szeptemberben az emberek 63%-a gondolta ezt, addig októberben már 68 százalék volt ezen a véleményen.

A felmérés szerint ez a kérdés nem minősül pártpolitikai ügynek, hiszen a korábbi felmérésekhez hasonlóan a demokraták és a republikánusok is változatlanul úgy érzik, hogy lejtmenetben van a gazdaság. Akik jelentősen növelték az elégedetlenek táborát azok azon függetlenek, akik nem vallják magukat sem demokratának, sem republikánusnak.

Esetükben kilenc százalékponttal romlott a mutató, hiszen a szeptemberi 63 százalékról októberben 72 százalékra emelkedett azoknak az aránya, akik szerint a gazdaság teljesítménye gyenge.

Az amerikaiak többsége egyre gyakrabban jelöli meg a gazdasági kérdéseket, mint az Egyesült Államok előtt álló legfontosabb kihívást.

A más megjelölt kérdéskörök sem túlságosan bizalomgerjesztőek a Biden-kormányra nézve. A gazdasági kérdések mellett számos polgár Joe Biden amerikai elnök gyenge vezetői képességét, elhibázott koronavírus-politikáját, az illegális bevándorlást, inflációt, szövetségi költségvetési hiányt és a magas munkanélküliséget jelölte meg, mint az Egyesült Államokat leginkább sújtó kihívások.

A Kereskedelmi Minisztérium csütörtök reggel közli a harmadik negyedéves gazdasági növekedési adatokat. Az elemzők 2,8 százalék körüli GDP növekedést várnak, ami jóval alacsonyabb, mint amit az év elején mondtak.