Izrael máris utazási korlátozásokat rendelt el a legújabb vírusvariáns miatt

health pandemic travel Horizontal
Külföldiek egyáltalán nem, de az izraeli állampolgárok is csak karanténkötelezettséggel utazhatnak be az érintett országokból
Vágólapra másolva!
Izrael csütörtökön azonnali hatállyal utazási korlátozásokat rendelt el több afrikai országgal szemben óvintézkedésként a koronavírus egy újabb vírusvariánsa miatt.
Vágólapra másolva!

Az izraeli kormány rendkívüli ülésen döntött arról, hogy úgynevezett

vörös listára helyezi Dél-Afrikát, Mozambikot, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit - az egykori Szváziföldet - és Zimbabwét

- ismertette Naftali Bennett miniszterelnök hivatala.

A közlés szerint

ezen országokból egyelőre nem utazhatnak be külföldiek Izraelbe.

Az izraeli állampolgárok számára viszont kéthetes karanténkötelezettséget írnak elő külön erre a célra kijelölt szállodákban. A karanténhotelekből egy hét múltán lehet távozni, két negatív PCR-teszt elvégzését követően.

Külföldiek egyáltalán nem, de az izraeli állampolgárok is csak karanténkötelezettséggel utazhatnak be az érintett országokból Forrás: AFP/Jack Guez

A kormányfői hivatal szerint Bennett Nicán Horovic egészségügyi miniszterrel, valamint az egészségügyi és a védelmi tárca más szakértőivel is egyeztetett az érintett országokból érkező repülőjáratok haladéktalan leállításáról.

Izrael fokozott figyelmet fog szentelni az új variánsnak,

hogy az ne terjedhessen át a zsidó állam területére - áll a közleményben.

Nem sokkal korábban

a brit kormány is felfüggesztette a repülőjáratokat ezen országok többségéből.


A BBC brit közszolgálati médiatársaság által csütörtökön idézett szakértők szerint

a B.1.1.529 változat mutatja az eddigi legnagyobb számú mutációt az eredeti koronavírus-variánshoz képest,

és most elsősorban azt kell vizsgálni, hogy ez a vírusfajta nem tud-e valamilyen mértékben áthatolni a koronavírus ellen jelenleg használatos oltóanyagok nyújtotta védelmen.

Izrael 9,4 millió lakosának kétharmada már megkapta a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, 43 százalék pedig a harmadik oltást is.