Dróntámadás érhette Abu-Dzabit, legalább három ember meghalt

Abi dhabi dróntámadás
Vágólapra másolva!
Valószínűleg drónok okozta robbanás történt, majd ezt követően tűz keletkezett hétfőn az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban, legkevesebb három ember meghalt, hat megsebesült - közölte a helyi rendőrség.
Vágólapra másolva!

Három üzemanyagszállító teherautó robbant fel a fővárosi repülőtér közelében, egy olajvállalat raktárainál pedig tűz ütött ki a légikikötő egyik építkezésén.

A támadás elkövetőiként a jemeni húszi lázadók jelentkeztek.

A húszi lázadók mozgalma, amely a szaúdi vezetésű koalíció ellen harcol, gyakran indít határokon átnyúló rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábia ellen.

Az Egyesült Arab Emírségek ellen azonban eddig kevés ilyen támadást hajtottak végre.

A rendőrség tájékoztatása szerint három tartálykocsi robbant fel Muszafah iparnegyed területén, az ADNOC olajvállalat raktárainak közelében.

- számoltak be a hatóságok az állami hírügynökségnek, a WAM-nak.

A húszik katonai szóvivője azt közölte, hogy a felkelőcsoport katonai műveletet indított "mélyen az Egyesült Arab Emírségekben", és a következő órákban részletekkel szolgálnak a támadásról.

Az Egyesült Arab Emírségek 2019-ben nagyrészt csökkentette katonai jelenlétét Jemenben a katonai patthelyzet és az Iránnal szembeni fokozódó regionális feszültségek közepette, de az általa felfegyverzett és kiképzett jemeni erők révén továbbra részese a konfliktusnak.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok többször vádolta meg Iránt azzal, hogy fegyverekkel is segíti a húszikat, ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak "elvi támogatást" nyújt a lázadóknak.

Az ENSZ szerint a jemeni polgárháborúban eddig 377 ezren haltak meg, közülük mintegy 227 ezren a konfliktus közvetett következményei - az ivóvíz hiánya, az éhezés és a betegségek - miatt.

Az ország több mint 30 millió lakosának mintegy 80 százaléka függ a humanitárius segélyektől.