Kártérítést fizet a Remington fegyvergyártó cég a Sandy Hook Általános iskolai lövöldözés károsultjainak

GettyImageRank2 Call USA Washington DC Capitol Building Anniversary Legislation Photography Month Capital Cities Killing Hold Mass Murder Marking Sandy Hook Elementary School 2012 Newtown Connecticut Shooting Kyra Murray Horizontal VIOLENCE VICTIM POLITIC
(FILES) In this file photo taken on September 17, 2013 Kyra Murray holds a photo with victims of the shooting at Sandy Hook Elementary School during a press conference at the US Capitol calling for gun reform legislation and marking the 9 month anniversary of the shooting September 18, 2013 in Washington, DC. - The families of nine victims of the 2012 Sandy Hook school shooting have reached a settlement with Remington, the maker of the rifle used in the massacre, according to US court documents released on February 15, 2022. (Photo by WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Peren kívüli egyezségben 73 millió dolláros kártérítésben állapodott meg kedden a Sandy Hook Általános Iskolában történt fegyveres mészárlás kilenc áldozatának családjaiból álló perközösség és a Remington amerikai fegyvergyártó cég - jelentette az AP amerikai hírügynökség szerdán.
Vágólapra másolva!

A Connecticut állambeli Newtown kisvárosban húsz elsőosztályos kisiskolás és hat tanító halálát okozó, 2012-ben elkövetett merényletben használt gyilkos fegyvert, egy Bushmaster AR-15 típusú gépkarabélyt, a Remington cég gyártotta.

A bírósági pert szoros figyelemmel követték a fegyvertartás szigorítását követelő civil szervezetek, a legális fegyvertartást támogató csoportok és fegyvergyártó cégek is, mivel ez jogi precedenst és iránymutatást teremthet más lövöldözések áldozatai családjai számára a fegyvergyártó vállalatok ellen indítható bírósági perekhez.

A Sandy Hook-áldozatok családjai és az egyik túlélő 2015-ben nyújtott be keresetet a Remington cég ellen, azzal érvelve, hogy a vállalatnak sosem lett volna szabad ilyen veszélyes lőfegyvert árusítania a nagyközönség számára.

Sandy Hook Általános Iskola, az iskola parkolója. Forrás: AFP/Don Emmert

A perközösség tagjainak az volt a legfőbb céljuk, hogy megakadályozzák a jövőbeni hasonló tömeges mészárlásokat azzal, hogy rákényszerítik a fegyvergyártó vállalatokat, hogy társadalmilag felelősebben járjanak el termékeikkel és azok marketing-tevékenységével.

A megállapodást követő sajtótájékoztatón a bírósági keresetet indító szülők közül néhányan keserédes győzelemről számoltak be.

- hangsúlyozta Nicole Hockley, akinek hatéves kisfia vesztette életét a lövöldözésben.

- tette hozzá Hockley.

Joe Biden amerikai elnök "történelminek" nevezte a megállapodást.

"Habár ez az egyezség sem fogja eltörölni ennek a tragikus napnak az összes fájdalmát, ezzel talán megkezdődhet az ilyen támadófegyvereket gyártó vállalatok és az ilyen lőfegyverek felelőtlen marketingjét végző cégek felelősségre vonása" - fogalmazott az elnök.

A Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözés húsz kisiskolás áldozata. Forrás: AFP/2013 Getty Images/Win Mcnamee

A legális fegyvertartást támogató szervezetek szerint a megállapodásnak vajmi kevés hatása lesz a támadó lőfegyverek értékesítésére és a fegyvergyártó cégekre, mivel ezeket a szövetségi jogszabályok a legtöbb esetben továbbra is védeni fogják a felelősségre vonástól.

De egyes szakértők szerint lehet, hogy a biztosító-társaságok ezután majd nyomást gyakorolnak a fegyvergyártókra, hogy hajtsanak végre változtatásokat.

A mostani, peren kívüli egyezség nem az első megállapodás áldozatok családjai és fegyvergyártók között.

Egy Washington DC környéki mesterlövészes mészárlás nyolc halálos áldozatának családjai 2,5 millió dolláros kártérítési megállapodást kötöttek 2004-ben.

Az összegből 550 ezer dollárt a Bushmaster Firearms Inc. fegyvergyártó vállalat fizetett, a többit pedig a fegyverkereskedő cég.

Az 1816-ban alapított Remington cég, amely az Egyesült Államok egyik legrégebbi fegyvergyártó vállalata, 2020-ban másodízben kért csődeljárást maga ellen, és vagyonát később több másik vállalat vásárolta fel.

A Remington a Sandy Hook Általános Iskolában történt 2012-es lövöldözést követő több bírósági peres eljárás és a kiskereskedelmi forgalom korlátozása miatt ment csődbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!