A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Rendkívüli orosz bejelentés a háborúról

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, Ukrajna, Kijev, rakétatámadás, lebombázott raktárépület, élelemkészlet, romos épület, tűzoltó, mentés
KYIV, UKRAINE - MARCH 29: Firefighters works in the logistics warehouse, which contained 50 thousand tons of food while it was bombed on 13 March in the Brovary region, as Russian attacks continue near Kyiv, Ukraine on March 29, 2022. Metin Aktas / Anadolu Agency (Photo by Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A TASZSZ orosz állami hírügynökség szerint a helyettes orosz védelmi miniszter Moszkvában bejelentette, hogy radikálisan csökkentik a katonai tevékenységet Kijevben és Csernyihivben. Visszavonulásról szó sincs, az oroszok csupán az erőiket csoportosítják át más régiókba. Percről percre tudósításunk a háborúról itt olvasható.
Vágólapra másolva!

Alekszander Fomin orosz védelmiminiszter-helyettes egy nemrég tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megkezdik Kijev környékén a csapatok kivonását, a katonai műveletek mérséklését. Természetesen egyelőre ez nem jelenti a fegyveres konfliktus végét, hiszen az orosz katonai jelenlét továbbra is erős Ukrajna keleti, illetve déli részén, ahol továbbra is harcok dúlnak.

Az orosz védelmiminiszter-helyettes kijelentette, hogy a tárgyalások előrehaladása és a "normális munka" feltételeit meg kell teremteni. Ezért is történik most a csapatok jelentős részének kivonása északról, ahol egyébként is megtorpant az orosz offenzíva; Kijevet nem tudták körbevenni és elfoglalni sem.

Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/Sefa Karacan

Oroszország korábban bejelentette, hogy az északi fronton, így Kijevben és annak környékén is teljesítették a katonai céljaikat, ezért mostantól Donbasz térségére koncentrálnak majd, ahol az ukrán hadsereg jelentős része található. Néhány szakértő szerint a csapatkivonás már korábban megkezdődött, akkor azonban még úgy gondolták, hogy csupán rotálásról van szó, vagyis friss egységek váltják majd le a régóta harcoló katonákat. Dimitrij Peszjkov, Putyin elnök szóvivője az amerikai közszolgálati televíziónak közben arról beszélt, milyen esetben használnának atomfegyvert.

Szergej Szojgu orosz védelmi miniszter a nap elején szintén arról beszélt, hogy a különleges műveletek céljait elérte az orosz hadsereg, most pedig Donbasz "felszabadítására" koncentrálnak

Továbbra is megvan az esélye annak, hogy az oroszok nem adják fel Kijev bevételét, azonban egyelőre jobbnak látják újraszerveződni, megoldani az egyre súlyosabb logisztikai problémákat. Szintén fennáll a lehetősége annak, hogy a legfőbb cél jelenleg az ukrán hadsereg megsemmisítése, amelynek jelentős része keleten állomásozik. A látszólagos kivonulás Kijev környékéről akár egy bekerítési művelet előszele is lehet.

A Meduza értesülései szerint az oroszok bizonyos engedményeket tettek a béketárgyalások során. Úgy tudják, hogy engedtek a demilitarizáció, illetve az ország "nácitlanítása" iránti követelésekből, és már az ukrán EU-csatlakozást sem blokkolnák,

az ukrán NATO-csatlakozás viszont továbbra is tabu az oroszok számára.

Szakértők az erők racionalizálásaként értékelik az oroszok lépését, és valószínűleg Ukrajna más részén ugyan, de minden eddiginél véresebb harc kezdődik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!