Putyin döntött a katonák sorsáról 

Vlagyimir Putyin orosz elnök portré GAGARIN, Jurij; PUTYIN, Vlagyimir
Ciolkovszkij, 2022. április 12. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a Vosztocsnij űrközpontban tett látogatása során az Oroszország ázsiai részén, az Amuri területen lévő Ciolkovszkijban 2022. április 12-én, Jurij Gagarin űrrepülésének 61. évfordulóján. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Szputnyik pool/Jevgenyij Bijatov
Vágólapra másolva!
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nemrég egy találkozó során beszámolt Vlagyimir Putyinnak arról, hogy az orosz hadsereg felszabadította Mariupol városát. A csapatok viszont továbbra sem vették be az ukrán ellenállás utolsó védelmi bástyáját, az Azovstal gyárat, ahol katonák mellett jelentős számú civil is tartózkodhat - számolt be róla a Lenta.
Vágólapra másolva!

Sojgu szerint az ukránok többször is élő pajzsként használták a civileket a visszavonulás során, és arról is beszámolt, hogy a város bekerítésekor nagyjából nyolcezer ukrán katona, illetve külföldi zsoldos tartózkodhatott Mariupolban.

A védelmi miniszter a stratégiailag fontos város bevételét sikernek nevezte, és állami kitüntetésre fogja felterjeszteni azokat a katonákat, akik részt vettek az ostromban.

A Lentra emlékeztetett arra is, hogy ma a korai órákban 26 civil holttestét találták meg orosz katonák Mariupol 4-es számú kórházának területén. A jelentés szerint ők akkor halhattak meg, amikor az Azov ezred (ukrán szélsőséges, nácik által alapított paramilitáris egység) tüzérségi csapást mért az épületre.

Eközben az Izvestja arról írt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök az Azovstal Ipari Park elleni támadás beszüntetésére szólította fel Sojgut.

"Az ipari zóna lerohanását helytelennek tartom. Ez egy olyan helyzet, amikor nyugodt fejjel kell gondolkodnunk, és meg kell óvnunk a katonáink és tisztjeink életét. Semmi szükség arra, hogy beküldjük őket a katakombákba. Zárja le úgy ezt az ipari területet, hogy egy légy se jusson át" - adta ki az utasítást Vlagyimir Putyin a védelmi miniszternek.

Sojgu válaszul elmondta, hogy ma már a teljes Mariupol az orosz hadsereg és a DPR katonáinak az irányítása alatt áll, az Azovstal pedig körbe van véve, és el van zárva a város többi részétől.

A védelmi miniszter arról is tájékoztatta az elnököt, hogy egy esetleges, az Azovstal megszerzéséért folytatott támadás három-négy napot venne igénybe.

Az Origo élő közvetítését az orosz - ukrán háborúról ITT olvashatja.