Marine Le Pen ellen kampányoltak a franciaországi muszlim vezetők

Francia elnökválasztás, Marine Le Pen
French far-right party Rassemblement National (RN) presidential candidate Marine Le Pen addresses party supporters after the first results of the first round of the Presidential election in Paris, on April 10, 2022. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy héttel a francia köztársasági elnökválasztás második fordulója előtt a Rhône megyei mecsetek tanácsának elnöke, Kamel Kabtane hivatalos közleményben szólította fel a franciaországi muszlim közösségek minden tagját arra, hogy a választói joggal rendelkező hívők tegyenek eleget kötelességüknek, és teljes létszámban vonuljanak az urnákhoz április 24-én.
Vágólapra másolva!

Kabtane a felhívásban kifejtette, hogy „a franciaországi muszlimok sorsdöntő választás előtt állnak. Ugyanis vagy arra az államfőjelöltre adhatják le voksukat, aki megválasztása esetén betiltja az iszlám vallás szabad gyakorlásához szükséges ruházati kellékeket, vallási szimbólumokat és étkezési szokásokat, vagy dönthetnek amellett a jelölt mellett, aki ígéretet tett arra, hogy újraválasztása esetén továbbra is biztosítja a korlátlan jogot az iszlám szabad gyakorlásához annak minden alapelvével együtt.

A két megközelítés közötti éles különbség minden muszlim hívőt arra kell, hogy sarkalljon, hogy leadja a Franciaország és a franciák jövőjét meghatározó voksát. A helyes választás mindenki számára világos, és az is annak kell, hogy legyen, hogy egyikünk sem maradhat távol az urnáktól", írta a Rhône megyei mecsetek tanácsának elnöke, aki egyben a lyoni nagymecset rektora is.

Marine Le Pen Forrás: AFP/Thomas Samson

Kabtane-val egy időben közismert francia-marokkói személyiségek írták alá azt a kiáltványt, amelyben a szerzők ugyancsak felszólítják a Franciaországban élő és már szavazati joggal rendelkező marokkói származású honfitársaikat arra, hogy a vasárnapi második fordulóban csakis Emmanuel Macronra adják le szavazataikat.

A franciaországi statisztikai adatokat publikáló weboldal, a Statista szerint Franciaországban jelenleg 5,43 millió iszlám hívő él. A bevándorló hátterű lakosságban a legnagyobb közösséget az algériai származásúak alkotják, őket követik a marokkóiak, majd a tunéziaiak.