Nem tudta megvédeni Macron ötéves elnökségét Marine Le Pen ellen

Vágólapra másolva!
Nem tudta megvédeni ötéves elnökségét Emmanuel Macron az elnökválasztás második fordulója előtt rendezett vitán ellenfele, Marine Le Pen ellen. Macron különsen kudarcot vallott a választók számára legfontosabb két témában, a vásárlóerő és a biztonság, migráció kérdésében. 
Vágólapra másolva!

A franciák elsődleges gondja a vásárlóerő romlása.

Marine Le Pen a vitában azt javasolta, hogy kapjanak járulékfizetési kedvezményt azok a munkaadók, akik legalább10 százalékkal emelik a béreket. Macron hevesen ellenkezett, de nem tudta érdemben megindokolni, mi a gondja a javaslattal. Emellett egyáltalán nem tudta megvédeni az elmúlt öt év gazdasági-szociális politikáját - vagyis elmondani, hogy mit tett a életszínvonal csökkenése ellen.

Marine Le Pen követelte azt is, hogy

tiltsák be a nők arcát eltakaró muszlim fejkendőt a nyilvános tereken, ezzel megszabadítva a nőket az iszalmistáktól.

Macron önleleplező módon azzal érvelt ez ellen, hogy az polgárháborút robbantana ki. Marine Le Pen emlékeztette a hivatalban lévő elnököt arra, hogy a fejkendő viselése megsérti a nők egyenlőségét és a szekularizmust, vagyis a francia állam világi jellegét is. Azt is megemlítette, hogy az elnök semmit nem tett a migránshullám megállításáért és a terrorcselekmények ellen, az erről szóló törvények nem születtek meg - ekkor Macron váratlanul azzal próbált védekezni, hogy sorolni kezdte, hány rendőrörsöt adott át.

A vitában Macron megpróbálta oroszpártisággal vádolni Le Pent, arra hivatkozva, hogy orosz banktól vett fel hitelt, de a Nemzeti Tömörülés elnöke visszavágott, és emlékeztette az elnököt, hogy azért kényszerült erre, mert a francia bankok diszkriminálták, és nem adtak neki hitelt.

A két legnézettebb országos televízió, a TF1 kereskedelmi csatorna és a France2 köztelevízió által szervezett hagyományos vitaműsorában a két jelölt két és fél órán vitázik a franciákat leginkább foglalkoztató kérdésekről: a nemzetközi ügyek mellett a megélhetési gondokról, a közbiztonságról, Franciaország versenyképességéről, az egészségügy helyzetéről, a környezetvédelemről, a francia szociális modellről és a fiatalok jövőjéről.