Nem volt robbanóanyag a Zágrábban lezuhant drónon

Zágráb, 2022. április 13. A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón által szállított robbanószerkezet maradványai a Zágráb megyei államügyészég sajtótájékoztatóján 2022. április 13-án. Az államügyészség közlése szerint a drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot. A nyomozás arra nem adott magyarázatot, milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt. A pilóta nélküli repülőgép március 10-én egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát fővárosban. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Ahogy az Origo is beszámolt róla, Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant egy drón Zágrábban. Most kiderült, hogy a drón egy OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot - közölte a Zágráb megyei államügyészég szerdai sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

Ivana Bacic, a horvát szakértői és kutatóközpont bűnügyi igazságügyi szakértője elmondta, hogy kétségtelen, hogy a robbanást egy robbanószerkezet és egy olyan robbanóanyag okozta, amely nem tartozik a katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagok közé.

- hangsúlyozta.

A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón által szállított robbanószerkezet maradványai a Zágráb megyei államügyészég sajtótájékoztatóján 2022. április 13-án. Az államügyészség közlése szerint a drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot. A nyomozás arra nem adott magyarázatot, milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt. A pilóta nélküli repülőgép március 10-én egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát fővárosban. MTI/AP Forrás: MTI/AP/-

Az eredeti bombák legfeljebb 46 kilogramm TNT-t tartalmaznak, ezek felrobbanása után feketedés jellemző. Ilyen nyomokat nem észleltek

- tette hozzá.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egy nagyon jól karbantartott drónról volt szó, amely meghibásodás miatt zuhant le. A repülőgép feketedoboza megsemmisült.

A nyomozás arra nem adott magyarázatot, milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt.

A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón által szállított robbanószerkezet maradványai a Zágráb megyei államügyészég sajtótájékoztatóján 2022. április 13-án. Forrás: MTI/AP/-

A pilóta nélküli repülőgép március 10-én egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát fővárosban, a becsapódás helyén mintegy 5 méter átmérőjű kráter keletkezett.

Személyi sérülés nem történt, de a környéken megsérült 96 gépkocsi, a károk összértéke 600 ezer kuna.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során - hangoztatták a horvát hatóságok.

Az esettel kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium azt közölte, hogy végig ellenőrzés alatt volt a Magyarország légterébe belépett drón.