Az étolaj és a liszt után már a szárnyashús és a tojás is hiánycikk Franciaországban

tojás kvíz tálca tojás
fresh eggs in pater tray
Vágólapra másolva!
Franciaország egész területén egyre több szupermarketben egyre több üres polccal szembesülnek a vásárlók. A lassan megszokott étolaj- és fagyasztott sültkrumpli-hiányt, majd a tészta- és lisztfelvásárlási láz miatt kiüresedett polcokat most a szárnyashúsok és a tojás eltűnése követi - írja a BFMTV.
Vágólapra másolva!

A problémakört körüljáró francia hírtelevízió, a BFMTV azonban rámutat, hogy a csirke és más szárnyasok eltűnése a francia boltokból kivételesen nem az orosz-ukrán háború számlájára írható.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

Most éppen a Franciaországot öt hónapja sújtó madárinfluenza-járványt kell az üresen tátongó csirkehúsos pultok magyarázataként keresni. Tavaly november óta ugyanis 1350 helyszínen összesen 15 millió szárnyast vágtak le a francia hatóságok, hogy megakadályozzák az állatok között igen fertőző kór terjedését.

A délnyugat-franciaországi Vendée megyében a szárnyasállomány 90 százaléka tűnt el egyik napról a másikra az állatjárványügyi kiirtás következtében.

Jean-Michel Schaeffer, a francia baromfi terméktanács elnöke szerint a franciaországi baromfitermelők soha nem látott válsággal néznek szembe. Schaeffer azonban a jelenlegi üres polcok ellenére is optimista, és azt ígéri a franciáknak, hogy csak egy átmeneti ideig kell nélkülözniük kedvenc szárnyashúsaikat, a tojást vagy a kacsa- és libamájat.