Több halottja is van a szlovéniai robbanásnak

Horizontal
A picture taken on May 12, 2022 shows columns of black smoke billowing from the factory of resin supplier Melamin, where a cistern exploded for unknown reason, sparking a fire and killing five people. The factory is located in Kocevje municipality, some 60 kilometres (40 miles) south of Ljubljana. (Photo by Mitja Ofak / STA FOTO / AFP)
Vágólapra másolva!
Öt halálos áldozata van a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy nappal korábban történt robbanásnak, egy ember életéért pedig még küzdenek a ljubljanai kórházban - jelentette a szlovén közszolgálati televízió (RTV) pénteken.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, robbanás történt csütörtökön egy üzemben. Hivatalos információk szerint a robbanásban hatan sérültek meg, közülük kettőt égési sérülésekkel szállítottak kórházba.

Egyikük állapota kritikus; olyan súlyosan megégett, hogy azonosítani sem tudták.

Öt ember a robbanás közvetlen közelében tartózkodott egy konténerben.

Őket csütörtökön a tűz és a forróság miatt meg sem tudták közelíteni a mentők, és később megállapították, hogy nem élték túl a balesetet.

Öt halálos áldozata van a dél-szlovéniai Kocevje Melamin nevű vegyi üzemében egy nappal korábban történt robbanásnak, egy ember életéért pedig még küzdenek a ljubljanai kórházban. Forrás: AFP/Mitja Ofak

Sajtóinformációk szerint emberi mulasztás miatt történt a robbanás.

Csütörtökön reggel tartálykocsival az epoxigyanta gyártásához használt epiklórhidrint szállítottak az üzembe.

Az előzetes vizsgálatok szerint a folyadékot tévedésből nem a megfelelő tartályba fejtették át. A robbanás és az azt követő tűz súlyosan megrongálta a gyárat és környezetét.

A szlovén környezetvédelmi jogszabályok szerint a Melamin gyár a környezetre nézve nagyobb kockázatot jelentő üzemek közé tartozik.

A régió egyik legnagyobb munkáltatójaként működő cég, amely csaknem kétszáz embert foglalkoztat, elsősorban olyan nitrogéntartalmú festéket és lakkgyantát állít elő, amelyet a fa-, építő- és textiliparban használnak.