Muszlim terrortámadást akadályoztak meg Bécsben

Iszlám Állam, ISIS
Kashmiri demonstrators hold up a flag of the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) during a demonstration against Israeli military operations in Gaza, in downtown Srinagar on July 18, 2014. The death toll in Gaza hit 265 as Israel pressed a ground offensive on the 11th day of an assault aimed at stamping out rocket fire, medics said. AFP PHOTO/Tauseef MUSTAFA / AFP PHOTO / TAUSEEF MUSTAFA
Vágólapra másolva!
Az osztrák államvédelmi szolgálat leleplezte és felszámolta az Iszlám Állam (ISIS) egyik „alvó sejtjét", melynek tagjai robbantásos merényletekre készültek európai tömegrendezvényeken, köztük az áprilisi Bécsi Maratonon. Az iraki születésű, Ausztriába a 2015-ös migránshullám idején beengedett ISIS-terroristák így kívántak bosszút állni volt vezetőjük, Abu Ibrahim al-Hasiminak a haláláért.
Vágólapra másolva!

Az osztrák terrorelhárítási hivatal és a rendőrségi hírszerző szolgálat nyomozóinak – az európai nyomozó hatósággal együttműködve – sikerült lokalizálni és ártalmatlanná tenni egy rendkívül veszélyes iszlamista sejtet, amely merényletek elkövetésére készült – írja a Híradó.hu az osztrák Kronen Zeitung című lapra hivatkozva.

Az osztrák lap információi szerint

a dzsihádisták egyik célpontja az április végén megrendezett bécsi maraton volt, amelyen közel hatezer futó vett részt.

Az Iszlám Állam terrorszervezet ausztriai hívei a „bostoni merénylők" mintáját követve akartak hasonló robbantásos merényletet végrehajtani.

Játékkonzollal tervezték meg a merényletet

Az iraki állampolgárságú migránsokból álló öttagú csoport tagjai – akik közül négyen már másik országban élnek – tapasztalt vezetőnek számítottak az Iszlám Állam fénykorából.

Az osztrák terrorelhárítás listájának élén az egyik iraki ISIS-vezér állt, aki védett státuszt élvezett, mivel férfi a 2015-ös migránshullám idején érkezett Ausztriába.

Robbantás a Boston Marathonon – Házi készítésű bomba robbant 2013. április 15-én, a bostoni maratoni futóverseny céljának közelében, három ember halálát okozva és megsebesítve 260 embert. A két főzőedénybe rejtett, saját készítésű pokolgépet az utcán lévő kukákban helyezték el a merénylők. A robbanószerkezetekbe csapágygolyókat és fémdarabokat is elhelyeztek, ami rendkívül súlyos sérüléseket okozott.

A rendőrség kiderítette, hogy a merényletet egy, az Egyesült Államokban élő testvérpár készítette elő, akik több szálon kötődtek az Iszlám Állam terrorszervezethez.

A dzsihádisták nagyszabású terve

Az arab „Naqaha" kifejezés után gyógyító hadműveletnek elnevezett európai bosszúhadjárat az Iszlám Állam volt vezetőjének, Abu Ibrahim al-Hasimi – a hírhedt ISIS-alapító, Abu Bakr al-Bagdadi utódjának – halálával kezdődött.

A terrorszervezet akkori vezetője még februárban robbantotta fel magát, miután az amerikai különleges egységek megtalálták rejtekhelyét Szíriában és körbekerítették azt.

Az Iszlám Állam szóvivője ezután bosszúhadjáratra szólította fel a szervezet követőit európai tömegrendezvényeken.