Itt a sokkoló ukrán bejelentés: nem akarnak békét kötni

war Horizontal
A combo photo of Russian President Vladimir Putin and Ukraine President Volodymyr Zelensky. Zelensky has been repeatedly call on Putin to have direct talks but Moscow still unresponsive. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán békedelegáció vezetője szerint a nyár végén erősebb pozícióból ülhetnek majd le ismét a tárgyalóasztalhoz - a Mandiner írt erről. Vagyis: nem akarnak békét kötni az ukránok. Nem véletlenül gondolják tehát a - Századvég felmérése szerint - a magyar emberek, hogy az ukránok is súlyosan felelősek a háborús helyzetért. Legalább három hónapig tehát nem várható béke, a lényegét tekintve ezt jelentették be az ukránok. 
Vágólapra másolva!

Az oroszokkal folytatott béketárgyalások legfeljebb augusztus végén kezdődhetnek újra – ezt mondta szombaton David Arakamija, az ukrán békedelegáció vezetője. Az Ukrajinszka Pravda szerint Arakamija egy interjúban azt mondta:

legkorábban augusztus végén folytatódhatnak a béketárgyalások, mivel addig azt tervezik, hogy több helyen is ellentámadásokat hajtanak végre.

Erősebb pozíciót képzelnek

Arakamija szerint ezt követően erősebb pozícióból ülhetnek majd le ismét a tárgyalóasztalhoz. Azt viszont nem árulta el, hogy ezeknek a támadásoknak pontosan mely területek elfoglalása lehet a célja.

Vagyis, ősz előtt nem lehet vége a háborúnak, hiszen az ukránok augusztus vége előtt a tárgyalásokat sem hajlandók elkezdeni. Sőt, az, hogy nyár végét jelölték meg június közepén, teljesen irracionálisan, erősen kétségessé teszi, hogy - amerikai tanácsra nyilvánvalóan - akarnak-e egyáltalán békét kötni. Ismét nyilvánvalóvá vált: elhúzódó háborúra kell felkészülni.