Rémisztő hírek érkeztek az ukrán atomerőművekről

Ukrán válság 2022, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán háború, ukrán konfliktus, Ukraine Russia  Zaporizzsjai, Zaporizzsja, atomerőmű Ukraine Russia Military Operation Horizontal
8136350 08.03.2022 This aerial view shows the Zaporozhye nuclear power plant located in the steppe zone on the shore of the Kakhovsky reservoir in the city of Energodar, Zaporozhye region, of Ukraine. The Zaporozhye NPP has completely come under the control of the Russian military. Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik (Photo by Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Sputnik via AFP)
Vágólapra másolva!
Az ukrán atomerőművek jelenleg maximális kapacitáson üzemelnek, mivel az ország számos hőerőműve vagy azért nem működik, mert háborús övezetben van, vagy a szénkészletek hiánya miatt nehézségekbe ütközik az üzemeltetésük. Ez aggodalomra ad okot Ukrajna nukleáris biztonságával kapcsolatban - mondta Szergej Kondratyev elemző a Lenta.ru-nak nyilatkozva.
Vágólapra másolva!

Májusban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi azt mondta, hogy az Energodarban található zaporozsjei atomerőmű területén mintegy 30 tonna plutónium és 40 tonna dúsított urán található.

Június 27-én az ukrán hatóságok bejelentették, hogy visszalépnek az Oroszországgal kötött két, a nukleáris biztonság területét érintő megállapodástól.

Már több hónapja nem érkezett részletes információ arról, hogyan működik a zaporozsjei atomerőmű, és mi történt a plutónium- és urántartalékokkal.

A nemzetközi ellenőrzés kulcsfontosságú nehézsége továbbra is fennáll, és nem tudni, hogy sikerül-e megoldani.

A zaporozsjei atomerőmű látképe Forrás: Sputnik via AFP/Konstantin Mihalchevskiy

Ukrajna egyszerűen nem ad engedélyt a NAÜ-nek arra, hogy akár Oroszország, akár Ukrajna részéről látogatást tegyen az atomerőműben,

mivel a szervezet a zaporozsjei atomerőművet az ukrán Energoatom által ellenőrzött erőműnek tekinti nem tud ott hivatalos látogatást tenni.

Mindeközben Kondratyev szerint az ellenőrzésre a jelentős nukleáris készletekre való tekintettel van szükség, amelyek jelenlétét maga a NAÜ jelentette be.

Kondratyev szerint nem tudni biztosan, hogy mi történik ma az ukrán ellenőrzés alatt maradt atomerőművekben az ország déli részén.

Az elemző szerint lehetetlen kideríteni, hogy volt vagy vannak-e biztonsági problémák az ukrán atomerőművekben. Ugyanakkor ennek a valószínűsége fennáll, mivel ma minden ukrán atomerőmű maximális kapacitáson működik.

Július 20-án Energodar hatóságai arról számoltak be, hogy egy nap alatt négy alkalommal támadták ukrán drónok a zaporozsjei atomerőművet (NPP). A Zaporozsjei terület hatóságai szerint a támadás következtében az atomerőmű reaktorrésze nem sérült meg, a sugárzási szint normális maradt.