Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben

FERENC pápa
Róma, 2022. április 16. Ferenc pápa a római Colosseum előtt a hagyományos nagypénteki kálváriajárás, a Via Crucis (keresztút) alatt 2022. április 15-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani
Vágólapra másolva!
Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is - derült ki a hétfőn közzétett exkluzív interjúból, amelyet a katolikus egyházfő a Reuters hírügynökségnek adott.
Vágólapra másolva!

A szombaton készült interjúban Ferenc pápa kijelentette: bár nem tervez a közeljövőben lemondani, nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy visszalép egyházfői pozíciójából, ha egészségügyi állapota miatt már alkalmatlanná válik feladatai elvégzésére. Ez azonban, mint fogalmazott, "Isten tudja", mikor következik be.

A pápa tagadta azt a híresztelést, hogy rákos volna, s nevetve hozzátette, hogy neki legalábbis nem szóltak róla az orvosok.

A 85 éves katolikus egyházfőnek térdproblémák miatt le kellett mondania a július elején esedékes kongói és dél-szudáni látogatását, a hónap végi kanadai útja azonban változatlanul tervben van.

Mint mondta, szeptemberben Kijev és Moszkva lehet a következő úti cél.

A Vatikán már korábban felvette a kapcsolatot az orosz külügyminisztériummal, Moszkva szerint azonban nem volt megfelelő az időzítés.

Ferenc pápa nem tervez lemondani a közeljövőben az egyházfői megbízatásról, és szeretne ellátogatni Moszkvába, valamint Kijevbe is Forrás: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani

"Azt reméltem, hogy az orosz elnök utat nyithat számomra, hogy a békét szolgálhassam" ott is - emelte ki az egyházfő, hozzátéve, hogy nagyon szeretne Kijevbe is ellátogatni, de "először Moszkvába volna jó eljutni", hogy megpróbálhasson "valahogy segíteni a helyzeten".

Egyetlen pápa sem látogatott még el az orosz fővárosba, ráadásul Ferenc pápa eddig következetesen elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút,

amely szerinte "gonosz és érzéketlen háborús agresszió".