Lemond a Srí Lanka-i miniszterelnök miután a tüntetők megrohamozták és felgyújtották a rezidenciáját - videó

tüntetés, Srí Lanka
Colombo, 2022. július 9. Könnygázzal oszlatják a Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök lemondását követelő tüntetőket Colombóban 2022. július 9-én. Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt léptékű gazdasági válsággal küszködik. MTI/EPA/Csamila Karunaratne
Vágólapra másolva!
Megrohamozta és felgyújtotta a tüntető tömeg szombat este a Srí Lanka-i miniszterelnök rezidenciáját - közölte a rendőrség és a kormányfő környezete. Az esti órákban bejelentették, hogy jövő szerdán lemond az elnök.
Vágólapra másolva!

A tüntetők néhány órával azután hatoltak be a kormányfői rezidenciára, hogy Ranil Vikremeszinghe közleményben jelentette be, hogy kész lemondani, ha megalakul az új kormány.
Korábban

a tüntetők megrohamozták Gotabaja Radzsapaksza elnök hivatalát és rezidenciáját is.

A Facebookon élő közvetítésben látni lehetett, amint a több száz tiltakozó - sokan nemzeti zászlóba burkolózva - tolongott az épület helyiségeiben. Egyesek az uszodában úsztak, mások a elnöki ágyon és szófákon ültek.

Radzsapaksza pénteken hagyta el a hivatalos rezidenciát elővigyázatosságból a hét végére tervezett tüntetések miatt. Tartózkodási helye nem ismert. Ranil Vikremeszinghe hivatala közölte, hogy a tiltakozók szombat este betörtek a kormányfő colombói házába. A politikus biztos helyen tartózkodik - tudta meg a Reuters brit hírügynökség.

A kormányfő előzőleg közleményben jelentette be, hogy

le fog mondani, amikor valamennyi párt megegyezik az új kormányban.

"Országunkban ma üzemanyagválság és élelmiszerhiány van, itt van a Világélelmezési Program vezetője, és több kérdést is meg kell vitatnunk a Nemzetközi Valutaalappal. Ugyanakkor ha ez a kormány lemond, másik kormánynak kell jönnie" - írta Vikremeszinghe.

Könnygázzal oszlatják a Gotabaja Radzsapaksza Srí Lanka-i elnök lemondását követelő tüntetőket Colombóban július 9-én. Forrás: MTI/EPA/Csamila Karunaratne

A miniszterelnök elmondta: közölte Gotabaja Radzsapakszával, hogy valamennyi párt részvételével javasol nemzeti egységkormányt alakítani, de nem mondott semmit az elnök álláspontjáról.
Gotabaja Radzsapaksza elnök jövő szerdán lemond - közölte Japa Abejvardena házelnök, akit az államfő videófelvételen tájékoztatott lemondási szándékáról. Az elnök egyelőre még nem nyilatkozott személyesen.

Rengeteg a sérült, közöttük újságírók

"A július 13-ai lemondásra vonatkozó döntés célja a békés hatalomátadás"- közölte Abejvardena.
"Én mindenesetre felszólítom az embereket, hogy tartsák be a törvényt és őrizzék meg a békét" - tette hozzá. A Sziraza kereskedelmi televízió közölte, hogy legalább hat alkalmazottját, közöttük négy riportert kellett kórházba vinni, miután a rendőrség bántalmazta őket, amikor Vikremeszinghe házának ostromáról tudósítottak.

A Srí Lanka-i Orvosi Tanács, az ország legmagasabb rangú szakmai szervezete figyelmeztetett, hogy az ország kórházai minimális forrásokkal működnek, és

nem lesznek képesek kezelni a sebesült tüntetők tömegét.

A rendőrség péntek este kijárási tilalmat vezetett be Colombóban és több más nagyvárosban, de szombat reggel a jogászok és ellenzéki politikusok által jogellenesnek nevezett intézkedést visszavonta.
A tiltakozó megmozdulások során legalább harminckilenc ember sebesült meg és került kórházba, közöttük két rendőr - közölték kórházi illetékesek.

Könnygázzal oszlatják a tüntetőket Forrás: MTI/EPA/Csamila Karunaratne

Japa Abejvardena parlamenti elnök Radzsapakszához intézett levelében közölte, hogy a pártok vezetőinek tanácskozásán több döntés is született, így követelik az elnök és a miniszterelnök mielőbbi lemondását, a parlament hét nap alatt ideiglenes államfőt választana.

Az ügyvezető elnök alatt a mostani parlament új miniszterelnököt és ideiglenes kormányt nevezhet ki -

közölte a házelnök a hivatala által közzétett levélben.

Ezt követően meghatározott időn belül megtörténhet az új parlament megválasztása - tette hozzá.
Több ellenzéki párt vezetője is lemondásra szólította fel Radzsapakszát.

A 22 milliós indiai-óceáni szigetország súlyos devizahiánnyal küzd, emiatt akadozik az üzemanyag-, az élelmiszer- és a gyógyszerimport, az ország a függetlenség éve, 1948 óta most éli át a legsúlyosabb gazdasági válságot.

A válság azután következett be, hogy a Covid-19-járvány súlyos károkat okozott az ország turizmustól függő gazdaságának.