Felelőtlennek nevezte a kínai külügyminiszter az amerikai házelnök tajvani látogatását

Ők a világ legbefolyásosabb női, Nancy Pelosi, USA
NEW YORK, NEW YORK - DECEMBER 12: Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) accepts an award onstage during the Robert F. Kennedy Human Rights Hosts 2019 Ripple Of Hope Gala & Auction In NYC on December 12, 2019 in New York City. Bennett Raglin/Getty Images for for Robert F. Kennedy Human Rights/AFP
Vágólapra másolva!
Felelőtlennek és észszerűtlennek nevezte csütörtökön a kínai külügyminiszter Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatását.
Vágólapra másolva!

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató közlése szerint Vang Ji Phnompenben, a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminisztereinek találkozóján elmondott beszédében leszögezte: Kína minden diplomáciai eszközzel igyekszik megakadályozni a válságot, de nem fogja tűrni, hogy alapvető érdekei sérüljenek.

A lépések, amelyeket Peking tesz, szükségesek, átgondoltak és a nemzetbiztonság, valamint Kína szuverenitásának megvédésére irányulnak, és nem sértik a nemzetközi jogot - fogalmazott Vang.
Mindeközben csütörtökön a kínai néphadsereg újabb hadgyakorlatba kezdett Tajvan környékén, a kínai állami televízió szerint a helyi idő szerint vasárnap délben befejeződő műveletben a haditengerészet és a légierő is részt vesz, és éleslövészetet is tartanak.

Kína a látogatás miatt hadgyakorlatba kezdett a Tajvani-szorosnál Forrás: Twitter

A bejelentésre reagálva a Tajvanon kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) azt vetette Peking szemére, hogy az "illegális" hadgyakorlatokkal feszültséget szít a térségben.

A tajvani védelmi minisztérium a hadgyakorlat indításakor bejelentette, hogy szoros figyelemmel követi az eseményt, nem sokkal később pedig a tárca arról tájékoztatott, hogy a kínai erők Tungfeng típusú ballisztikus rakétákat lőttek ki a sziget északkeli és délnyugati térsége felé.

A tárca szóvivője újságíróknak azt mondta, a tajvani hadsereg válaszul "aktiválta a megfelelő védelmi rendszert", egyúttal hozzátette: a minisztérium álláspontja az, hogy a kínai művelet felelőtlen, és veszélybe sodorja a térséget.

A kínai hadsereg Pelosi Tajvanra érkezése napján, kedden már hadgyakorlatot kezdett a zónában. Peking hevesen tiltakozott a látogatás ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

Nancy Pelosi amerikai házelnök Forrás: AFP/Getty Images/Bennett Raglin

Jóllehet az Egyesült Államok hivatalosan nem ismeri el Tajvant, Washington a sziget legnagyobb fegyverszállítója. Maga a házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel közös, szerdai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy bár kormánya a status quo híve, "az Egyesült Államok nem hagyja magára Tajvant", egyúttal méltatta a sziget demokratikus berendezkedését.

Pelosi szerdán Dél-Koreába utazott tovább.