Lemondta a kínai külügyminiszter a japán külügyminiszerrel tervezett találkozóját

VANG Ji
Phnompen, 2022. augusztus 4. Vang Ji kínai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN és Kína miniszteri megbeszélésén, amelyet a szövetség 55. külügyminiszteri találkozójának keretében tartanak Phnompenben 2022. augusztus 4-én. MTI/EPA/Kith Serey
Vágólapra másolva!
A Kínai Népköztársaság határozottan helyteleníti a világ legfejlettebb iparosodott demokráciáit összefogó G7-országcsoport tajvani helyzetre vonatkozó közleményét, ezért lemondta a találkozót Vang Ji kínai külügyminiszter és japán kollégája, Hajasi Josimasza között - tájékoztatott Hua Csun-jing külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A két tárcavezető a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) kambodzsai külügyminiszteri találkozójának keretében tárgyalt volna.

Vang Ji kínai külügyminiszter a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége, az ASEAN és Kína miniszteri megbeszélésén, amelyet a szövetség 55. külügyminiszteri találkozójának keretében tartanak Phnompenben, 2022. augusztus 4-én. Forrás: MTI/EPA/Kith Serey

A G7 szerdai közleményében azt írta: az egész térség stabilitását veszélybe sodorhatja Kína válasza Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására. A országcsoport külügyminiszterei hangsúlyozták:

a törvényhozók hivatalos nemzetközi látogatásai hozzátartoznak a nemzetközi közösség életéhez, ezért Pelosi tajpeji vizitjét sem lehet "ürügyként használni a Tajvani-szorosban folytatott agresszív katonai tevékenységre".

Az Egyesült Államok, Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország és Olaszország, valamint az Európai Unió alkotta csoport külügyminiszterei a nézeteltérések békés rendezésére és párbeszédre szólítottak fel. Leszögezték:

továbbra is elfogadják az "egy Kína" elvet, és nem változtatnak a Tajvannal kapcsolatos álláspontjukon.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Nancy Pelosi személyében huszonöt éve először kereste fel Tajvant az amerikai képviselőház elnöke, aki kiemelt helyen, rögtön az elnök és az alelnök után áll az állami protokollsorrendben.

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatásáról beszámoló újságok Tajpejben, 2022. augusztus 4-én. Forrás: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

A Kínai Népköztársaság a saját területének tartja az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező szigetet, és

ellenzi a tajvani vezetők kapcsolattartását külföldi politikusokkal.

A pekingi külügyminisztérium augusztus 2-i közleményében kiemelte: Pelosi látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak.