Peking: Pelosi tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a szorosban

A világ 15 legerősebb hadserege - 3. Kína
3. Kína
Vágólapra másolva!
Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak - írta keddi közleményében a pekingi külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását.

A külügyminisztérium egyben tudatta, hogy hevesen tiltakozott az Egyesült Államoknál a kínai-amerikai viszony alapjait súlyosan sértő látogatás miatt.

A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték, valamint azzal fenyegetett, hogy

célzott hadműveleteket hajt végre Tajvan ellen az amerikai politikus látogatása miatt.

A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték. A kép illusztráció! Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhou Hua

Ezzel párhuzamosan a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg keleti régióért felelős parancsnoksága közölte, hogy különböző haderőnemek részvételével indít hadgyakorlatot Tajvantól északra, délnyugatra és északkeletre helyi idő szerint kedden éjszaka.

A tájékoztatás szerint a légierő és a haditengerészet bevonásával zajló manőveren éles lövéseket fognak leadni a tajvani szorosban, és hagyományos rakétákkal tartanak tesztindításokat a Kína által saját területének vallott szigettől keletre.