Pelosi elutazott Tajvanról, a feszültség, amit okozott, maradt

Nancy Pelosi
US House Minority leader Nancy Pelosi speaks during a press conference after Democrats took back control of the house in Washington, DC on November 7, 2018. - Representative Pelosi, who is likely to return as speaker of the House despite opposition from some centrist Democrats, promised that the party will serve as a counterweight -- but also work with Trump. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
Vágólapra másolva!
Nancy Pelosi amerikai házelnök szerdai megbeszéléseit követően elutazott Tajvanról, és folytatta ázsiai körútját, amelynek keretében felkeresi Dél-Koreát és Japánt is.
Vágólapra másolva!

"Ma a világ a demokrácia és az autokrácia közötti választással néz szembe" - jelentette ki az amerikai házelnök Caj Jing-ven tajvani elnökkel folytatott megbeszélése során. - "Az Egyesült Államok elkötelezettsége sziklaszilárd a demokrácia megőrzése iránt, itt, Tajvanon és bárhol máshol a világban" - szögezte le a demokrata párti politikus.

Peking, amely kínai területként tekint a szigetre és ellenez mindenfajta személyes találkozót a tajvani vezetők és külföldi politikusok között,

több katonai gyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is, és számos kemény hangú nyilatkozatot adott ki a hatfős amerikai delegáció kedd esti tajpeji megérkezését követően.

Tajvan visszautasította a kedden indított, éleslövészetet is tartalmazó kínai hadgyakorlatot, amely 1995 óta a legnagyobb, Tajvant célzó kínai katonai manőver, amikor Peking nagyszámú rakétát lőtt ki a sziget közelében, hogy hangot adjon nemtetszésének Li Teng-huj akkori tajvani elnök amerikai látogatásával kapcsolatban.

Nancy Pelosi amerikai házelnök Forrás: AFP/Nicholas Kamm

- mondta Caj tajvani elnök Pelosival folytatott szerdai megbeszélése során.

"Határozottan megvédjük szuverenitásunkat, és tartjuk védelmi vonalainkat a demokrácia megőrzése érdekében. (...) A demokratikus Tajvannal szembeni bármilyen agressziónak beláthatatlan következményei lennének az egész ázsiai-csendes-óceáni térségre nézve" - adta értésre Caj Jing-ven.

A tajvani elnök megköszönte az amerikai házelnök több évtizedes támogatását, és hálája jeléül kitüntetést adományozott a 82 éves amerikai politikusnak.

Nancy Pelosi tajvani látogatása tovább rontotta a már így is feszült amerikai-kínai viszonyt, tekintettel arra, hogy a képviselőház elnöke az amerikai elnök és alelnök után a harmadik helyen áll a hivatalos állami protokollsorrendben.

Huszonöt éve ő az első amerikai házelnök, aki Tajvanra utazik Newt Gingrich 1997-es látogatása óta.

Peking határozott és egyértelmű katonai, politikai és diplomáciai választ adott Pelosi látogatására: a kedd esti éleslövészet és a négynapos hadgyakorlaton túl a kínai néphadsereg légierője 21 katonai repülőből álló rajt küldött kedd este Tajvan felé,

Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes pedig még aznap este bekérette hivatalába Nicholas Burns pekingi amerikai nagykövetet, hogy országa tiltakozásának adjon hangot a vizit miatt.

Tajvan szerdán mozgósította elfogóvadászait, hogy elriasszák a légvédelmi övezetét megsértő kínai repülőgépeket.

A tajpeji vezetés beszámolója szerint ezenkívül aktiválták a légvédelmi rakétarendszereket, hogy nyomon kövessék a kínai köteléket, amely 16 Szu-30-as vadászrepülőből és 11 egyéb sugárhajtású gépből állt.