Már az Északi-sarkra koncentrál a NATO az oroszok miatt

északi fény, sarki fény, aurora borealis
Az aurora borealis legnyűgöző jelenségét gyakran kísérik hangok
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború miatt a NATO megerősíti a jelenlétét az Északi-sark térségében. Erről beszélt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapnak.
Vágólapra másolva!

Elmondta, észrevették, hogy Oroszország egyre aktívabb a térségben. Sorra nyitják meg újra a szovjet időkben kiépített bázisokat, amelyeken legmodernebb fegyvereiket, köztük hiperszonikus rakétákat állomásoztatnak és tesztelnek, ezért a NATO-nak is meg kell erősítenie ott a jelenlétét. A munka már el is kezdődött.

Az aurora borealis, vagyis a sarki fény legnyűgöző jelensége az Északi-sarkon Forrás: Pixabay

Elsőként tengerészeti felderítő és járőr repülőgépeket szereznek,

hogy pontos képet alkothassanak arról, mi zajlik "fenn, a messzi északon", majd még tovább fokozza "erőfeszítéseit" a szövetség - fejtette ki Jens Stoltenberg, aki a napokban Justin Trudeau kanadai kormányfővel látogatta meg Kanada sarkvidékét. A Welt am Sonntag kiemelte, hogy a NATO-főtitkár először kereste fel Kanada sarkvidéki területét.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. március 23-án, egy nappal a védelmi szervezet tagállamainak rendkívüli csúcstalálkozója előtt Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Stoltenberg arról beszélt, hogy a régió stratégiai szempontból igen fontos a NATO-nak, mert

Moszkva törekvéseit jellemezve a cikkben idézték Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nemrég tett kijelentését az Északi-sarkvidékről. Így fogalmazott:

Oroszország mellett Kína is érdeklődik az Északi-sarkvidék iránt,

amely gazdag természeti erőforrásokban. A jégpáncél alatt található a világ földgázkészletének harmada és kőolajkészletének 16 százaléka, az éghajlata pedig a globális átlagnál háromszor gyorsabban melegszik, ami megkönnyíti az erőforrások kiaknázását és lehetőséget adhat új kereskedelmi útvonalak megnyitására.