Terrorgyanú miatt letartóztattak négy embert Izlandon

izlandi rendőrség, letartóztatás, rendőr, police security Horizontal ILLUSTRATION
Police officers take part in a training at a training site in Reykjavik, Iceland on March 22, 2022. - Long considered the "most peaceful country in the world", Iceland's customary tranquility has recently been shattered by a spate of shootings and stabbings attributed to increasing violence between criminal gangs. (Photo by Halldor KOLBEINS / AFP)
Vágólapra másolva!
A The Guardian számolt be róla, hogy Izlandon - eddig példátlan nyomozás eredményeként -, terrorista összeesküvéssel kapcsolatos ügyben tartóztattak le négy férfit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy a társadalom különböző intézményei és állampolgárai ellen terveztek támadásokat.
Vágólapra másolva!

A 375 000 lakosú kis országot régóta a világ egyik legbékésebb helyeként tartják számon. Izlandon ritka az erőszak, és a bűnözési ráta is alacsony, bár az erőszakos bűncselekmények elmúlt években tapasztalt növekedése aggasztja a hatóságokat.

A nagyszabású, 50 rendőr részvételével lezajlott akció során, összesen kilenc helyszínen foglaltak le félautomata fegyvereket, valamint rengeteg lőszert.

Karl Steinar Valsson, az izlandi rendőrség nemzeti biztosa nem részletezte az állítólagos terroristák célpontjait, de azt megemlítette, hogy valószínűleg a parlament és a rendőrség is közöttük lehetett. Valsson azt is elmondta, jelenleg is vizsgálják, hogy van-e kapcsolat a férfiak és szélsőséges szervezetek között.

Az izlandi rendőrök egy kiképzésen vesznek részt Reykjavík. A sokáig a "világ legbékésebb országának" tartott Izlandon egyre növekszik az erőszak a bűnbandák között Forrás: AFP/Halldor Kolbeins

A négy, húsz év körüli izlandit a főváros, Reykjavík egyik külvárosában, Kópavogurban és a délnyugati Mosfellsbær városában tartóztatták le a különleges erők által vezetett hadművelet során.

A hatóságok emellett felhívást is intéztek a lakossághoz, hogy jelentsék, amennyiben valahol fegyvereket észlelnek.

Az egyik csoport, amely az elmúlt években izlandi rendőrségi radarára került, a Norðurvígi néven ismert neonáci szervezet vagy az Északi Ellenállási Mozgalom. A helyi média szerint a mostani szervezkedés is valószínűleg ehhez a csoporthoz köthető.

A terrorista szervezet már egy ideje megvetette a lábát Izlandon, van egy aktív weboldala, és még röpiratokat is terjesztettek, többek között az Izlandi Egyetem kampuszán.

A cikk kiemelt képe illusztráció.