Salvini a jobbközép koalíció győzelmét várja Olaszországban

BERLUSCONI, Silvio; SALVINI, Matteo; MELONI, Giorgia
Róma, 2022. szeptember 22. Matteo Salvini, a kormányzó Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője (b-j) köszönti a támogatókat a jobboldali pártok kampányzáróján Rómában 2022. szeptember 22-én. Olaszországban szeptember 25-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak. MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi
Vágólapra másolva!
A szicíliai Palermo egyik szavazókörzetében adta le voksát Sergio Mattarella államfő, aki az elsők között járult az urnákhoz a politikusok sorában az előrehozott parlamenti választásokon, melyeken 50,8 millió szavazásra jogosult olasz szavaz vasárnap este tizenegy óráig.
Vágólapra másolva!

A szicíliai Sergio Mattarellát a szavazóhelyiségben sorban állók tapssal üdvözölték.

Sergio Mattarella olasz elnök Forrás: AFP/Vincenzo Pinto

A pártok vezetői szintén lakóhelyükön mentek el szavazni: a baloldali Demokrata Párt (PD) főtitkára Enrico Letta a római belváros egyik oktatási intézményében kialakított körzetben szavazott, a jobboldali Olasz Testvéreket (FdI) vezető Giorgia Melonit egy külvárosi iskola épületébe várják.

A centrumpárti Élő Olaszország (IV) elnöke Matteo Renzi Firenzében voksolt, a Liga vezetője Matteo Salvini Milánóban.

Matteo Salvini, miután leadta szavazatát, az őt kísérő újságíróknak azt mondta, minél többen mennek el szavazni, annál erősebb lesz a megalakuló kormány. Hozzátette, hogy természetesen az Olasz Testvérekkel és a Hajrá Olaszországgal közös jobbközép koalíció győzelmét várja.

"Nehéz hónapok állnak előttünk a növekvő rezsiköltségek, az erősödő infláció és a téli fűtési szezon közeledte miatt" - hangoztatta Matteo Salvini. Hangsúlyozta, hogy a Liga és szövetségesei készen állnak, hogy Olaszországban és Európában aktívan cselekedjenek.

Matteo Salvini, a Liga párt, Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt és Giorgia Meloni, az ellenzéki jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt vezetője Forrás: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

A több mint húszezer választási körzet többségét iskolákban alakították ki. A szavazóknak két cédulát kell az urnákba dobni, az egyikkel a szenátus, a másikkal a képviselőház tagjait választják meg. Semmilyen járványelőírás nem vonatkozik sem a szavazókra, sem a választási bizottságok tagjaira.
Újdonságnak számít, hogy most először a választási cédulákat úgynevezett csalásellenes matricával látták el, amelyet a szavazó előtt a választási bizottság tagjai távolítanak el. Ez igazolja a voks megtörténtét.

Az urnákhoz várt 50,8 millió szavazóból több mint 2,6 millió most voksol először. A bizonytalanok arányát több mint harminc százalékra mérték a választások előtti utolsó felmérések. A részvételt a rossz idő is befolyásolhatja, miután tizenhárom régióban meteorológiai riasztás lépett életbe a heves eső, viharok miatt.

Az első részleges részvételi adatokat déli 12 óra után közli a belügyminisztérium. Az este tizenegy órás urnazárást exit poll-eredmények követik. A politikusok első nyilatkozatai késő éjszaka várhatók.